ΑΘΗΝΑ
02:12
|
06.11.2024
Οι γειτονικές χώρες της Μιανμάρ έχουν αρχίσει να ενώνουν τη φωνή τους με τις χώρες τις Δύσης, καταδικάζοντας το πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται διαρκώς η διεθνής πίεση προς τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, με τις γειτονικές χώρες να ενώνουν σταδιακά τη φωνή τους με τη Δύση, καταδικάζοντας τη χούντα και τις κατασταλτικές της πρακτικές. 

Σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP), τουλάχιστον 238 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Φεβρουαρίου, που ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση, με πολλούς να έχουν δολοφονηθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Σήμερα (20/3) δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μανταλέι. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα όχημα προσπάθησε χωρίς κάποιον προφανή λόγο να περάσει ανάμεσα από τους διαδηλωτές, ενώ οι αστυνομικἐς δυνάμεις εκτόξευσαν πλαστικές σφαίρες. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαμαρτυρίες στις πόλεις Kyaukme, Hsipaw (βορειοανατολικά), Kawlin (βόρεια), Hpa-an, Myawaddy (ανατολικά), Labutta (στο δέλτα του ποταμού Irrawaddy), Myeik (νότια) και την κεντρική πόλη Yay Oo.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την Παρασκευή (19/3) την συνεχιζόμενη βάναυση βιαιότητα του στρατού και πρότεινε μια ενοποιημένη διεθνή αντίδραση. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τομ Άντριους, ζήτησε κυρώσεις ως απάντηση στις «αδίστακτες» επιθέσεις των στρατιωτικών εναντίον ανθρώπων. «Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί μειώνοντας την πρόσβασή τους σε χρήματα και όπλα», έγραψε στο Twitter.

Οι δυτικές χώρες έχουν επανειλημμένως καταδικάσει το πραξικόπημα, ενώ ακόμη και οι γειτονικές ασιατικές χώρες, που εδώ και χρόνια αποφεύγουν να ασκούν κριτική μεταξύ τους, έχουν επίσης αρχίσει να αντιδρούν.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, δήλωσε την Παρασκευή ότι η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως και πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μουχιντίν Γιασίν, είπε ότι αποθαρρύνεται από τη συνεχή χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον άοπλων πολιτών. Η Σιγκαπούρη εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία της.

Ωστόσο, ο στρατός δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ταλάντευσης και υπερασπίστηκε το πραξικόπημα, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην αργή μετάβαση στη δημοκρατία μιας χώρας που ήταν υπό αυστηρό στρατιωτικό καθεστώς από το 1962 έως την έναρξη των μεταρρυθμίσεων, πριν από μια δεκαετία.

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση σε υπηρεσίες Διαδικτύου, με τις πληροφορίες να είναι πλέον αδύνατον να επαληθευτούν, ενώ έχουν καταργήσει τα ιδιωτικά μέσα. Το Facebook έχει απαγορεύσει όλες τις σελίδες που συνδέονται με το στρατό με την αιτιολογία της υποκίνησης σε βία. 

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα