ΑΘΗΝΑ
21:48
|
30.04.2024
Μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μήνυμα πως «τη σημερινή μέρα και κάθε μέρα, ας εργαστούμε μαζί για να απαλλαγεί ο κόσμος από το ρατσισμό, ώστε όλοι να ζήσουν σε έναν κόσμο ειρήνης, αξιοπρέπειας και ευκαιριών», στέλνει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδικότερα, o Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση στους νέους σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης στους εκπαιδευτικούς και στους ηγέτες, να διδάξουν ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι. Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η φυλετική ανωτερότητα είναι ένα σατανικό ψέμα, ο ρατσισμός σκοτώνει.

Εστιάζει στον «σημαντικό ρόλο» των νέων ανθρώπων, επισημαίνοντας πως «η νεολαία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ρατσισμού». Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της νεολαίας, σημειώνει πως η στάση και η συμπεριφορά των νέων ανθρώπων θα υπαγορεύσει τη μελλοντική μορφή και εικόνα των κοινωνιών μας.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πέρυσι, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της βάρβαρης παγκόσμιας πανδημίας του ρατσισμού. «Περιέγραψαν τον ρατσισμό όπως ακριβώς είναι, παντού. Επικίνδυνος, αποκρουστικός, άσχημος. Και παντού. Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο, βαθιά ριζωμένο κακό. Υπερβαίνει τις γενεές και μολύνει τις κοινωνίες. Διαιωνίζει την ανισότητα, την καταπίεση και την περιθωριοποίηση. Βλέπουμε τον ρατσισμό στις διάχυτες διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι με Αφρικανική καταγωγή. Τον βλέπουμε στις αδικίες που υφίστανται οι αυτόχθονες κι άλλες εθνικές μειονότητες. Τον βλέπουμε στις απόψεις των λευκών ρατσιστών και άλλες ακραίες ομάδες» παρατηρεί χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει «όπου συναντούμε τον ρατσισμό, πρέπει να τον καταδικάζουμε χωρίς ενδοιασμό, χωρίς δισταγμό, χωρίς επιφυλάξεις».

Μήνυμα του Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

“Λέμε «όχι» στον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Λέμε «ναι» στην ισότητα και την αξιοπρέπεια”, αναφέρει.

Αλ. Τσίπρας: Για όλα τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, αξίζει μια χώρα ισότητας

«Ο Αμίρ, η Φαρίμπα και τα υπόλοιπα παιδιά της Ριτσώνας, είναι τα παιδιά μας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμου.

«Γι’ αυτούς και για όλα τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, αξίζει μια χώρα ισότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Μία χώρα στην οποία το δηλητήριο του ρατσισμού θα μένει έξω από τα σύνορά της και μακριά από τους ανθρώπους της», τονίζει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνοδεύει με βίντεο όπου μιλούν παιδιά που μένουν στη Ριτσώνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο που φαινόμενα ρατσισμού να θεωρούνται αυτονόητα καταδικαστέα

Τη αναγκαιότητα διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η οποία αποτελεί «μια αφορμή να αναστοχαστούμε γύρω από τα φαινόμενα βίας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων που παραμένουν δυστυχώς έντονα, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «για την κάθε εκδήλωση λεκτικής ή σωματικής επίθεσης ενάντια ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και που προσέτρεξαν στην χώρα μας αναζητώντας της φιλοξενία, θα πρέπει δυστυχώς να επαναλαμβάνουμε πως είναι απολύτως καταδικαστέα και θα πρέπει με κάθε τρόπο να απομονώνεται». Τονίζει ότι «η καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δεν είναι το τέλος αυτής της προσπάθειας», καθώς «ο χρυσαυγητισμός με το μίσος που διασπείρει, παραμένει και εκδηλώνεται συχνά με διάφορους τρόπους στην καθημερινή ζωή και τον δημόσιο λόγο. Παίρνει διάφορες μορφές και βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία».
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «όπως έχουν επιτευχθεί πολλές νίκες στο παρελθόν έπειτα από προσπάθειες που στην αρχή φάνταζαν μάταιες, έτσι και τώρα οφείλουμε να επαγρυπνούμε συνεχώς προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο που φαινόμενα ρατσισμού να θεωρούνται αυτονόητα καταδικαστέα και να εξαλείφονται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα