ΑΘΗΝΑ
21:01
|
30.04.2024
Η καταγγελία γίνεται 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων ευρείας κλίμακας έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) κατήγγειλε ότι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca χρησιμοποίησε “παρωχημένα” στοιχεία στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε στην ευρείας κλίμακας έρευνά της για το εμβόλιο της κατά της covid-19.

H Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB) που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές, εξέφρασε “την ανησυχία της για το αν το γεγονός αυτό οδήγησε σε “μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας” του εμβολίου.

“Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) και να διασφαλίσει ότι θα δημοσιευτούν το συντομότερο δυνατό πιο πρόσφατα και ακριβή στοιχεία”, πρόσθεσε η NIAID, επισημαίνοντας ότι η DSMB ενημέρωσε την AstraZeneca για τις ανησυχίες της.

Ο δρ Έρικ Τοπόλ, ειδικός στις κλινικές έρευνες του Ινστιτούτου Scripps Research στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε πως είναι εντελώς παράτυπο να βλέπει κανείς δημόσια ρήξη μεταξύ της θεσμικής αρχής που είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί ιατρικές έρευνες με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες αυτές. Παραδοσιακά η σχέση των δύο αυτών πλευρών είναι τυπικά και ουσιαστικά πάρα πολύ στενή, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία. “Δεν έχω δει ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο, είναι πάρα πολύ προβληματικό αυτό που συμβαίνει” σημείωσε ο Έρικ Τοπόλ.

Σημειώνεται ότι προ 48 ωρών η AstraZeneca ανακοίνωσε πως οι κλινικές της έρευνες στις ΗΠΑ, την Χιλή και το Περού διεξήχθησαν επί 32.000 συμμετεχόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα.

Η AstraZeneca έσπευσε να ανακοινώσει πως η συγκεκριμένη κλινική έρευνα κατέδειξε πως δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, το Περού και τις ΗΠΑ, το εμβόλιο της AstraZeneca αποδείχθηκε κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης.

Η φαρμακευτική εταιρεία επισήμανε ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκε “αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων ή επεισοδίων που να σχετίζονται με θρομβώσεις μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου”.

Πηγή: Financial Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα