ΑΘΗΝΑ
19:10
|
14.11.2024
Στο φως περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων, ενδεικτικών της καταστρατήγησης του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκθεση, της ομάδας του Alarm Phone φέρνει στο φως τις παράνομες και συστηματικές πρακτικές αποτροπής των προσφύγων και των μεταναστών από το ελληνικό και το τουρκικό κράτος, δημοσιοποιώντας παράλληλα διαδραστικό τρισδιάστατο χάρτη του Αιγαίου, όπου σημειώνονται τα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Από τις 125 κλήσεις που δέχτηκε τους τελευταίους 12 μήνες η ομάδα του Alarm Phone, η οποία καταγράφει περιστατικά κινδύνου στο Αιγαίο και ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για να προβούν σε διάσωση, οι 79 αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βία εκ μέρους των αρχών, κυρίως των ελληνικών, και καθυστέρηση ή άρνηση των αρχών να προχωρήσουν σε διάσωση, κάτι που αφορά τόσο το ελληνικό Λιμενικό όσο και το τουρκικό, αναφέρει η efsyn.gr.

Σύμφωνα με την έκθεση της Alarm Phone, μία από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις την περασμένη χρονιά ήταν η εκτεταμένη χρήση των γνωστών πορτοκαλί διασωστικών σχεδιών για την εγκατάλειψη ανθρώπων στη θάλασσα, αφού πρώτα είχαν φτάσει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και συχνά είχαν αποβιβαστεί στη στεριά.

“Αυτές οι αποτρεπτικές πολιτικές αποτελούν πάνω απ’ όλα μια ευθεία συνέπεια του δομικού ρατσισμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Ε.Ε. και στους θεσμούς των κρατών- μελών” σημειώνει η ομάδα στην έκθεσή της.

“Zητήσαμε βοήθεια αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να μας φωνάξουν: “πηγαίντε πίσω, πηγαίντε πίσω”: Εκθεση του Alarm Phone για επαναπροωθήσεις και συστηματική βία στην περιοχή του Αιγαίου από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Μάρτιο του 2021“, είναι ο τίτλος τη έκθεσης, φράση που ειπώθηκε από θύμα επαναπροώθησης έξω από τη Σύμη στα τέλη Αυγούστου 2021, όταν βάρκα με 41 πρόσφυγες δέχτηκε διαδοχικές επιθέσεις από ένοπλα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού με καλυμμένα τα πρόσωπα.

Η έκθεση καταγράφει αναλυτικά οκτώ περιστατικά επαναπροώθησης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για παραδείγματα της συνεχιζόμενης και συστημικής βίας και η καταστρατήγησης του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι συντάκτες αφιερώνουν την έκθεση “στη μνήμη των Γιασίν Σαλίφ Αχμεντ Αλ-Ομπαΐντι και Μοχάμαντ Τάχα Αμπντάλα Σουλεϊμάν, που έχασαν τη ζωή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα στις 13 Ιανουαρίου 2021. Αλλοι τέσσερις ήταν αγνοούμενοι εκείνη την ημέρα. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ ούτε την αδικία που συνέβη στους επιζώντες και στις οικογένειες των αγνοούμενων”.

Πρόκειται για 12 πρόσφυγες που έφυγαν από τα παράλια της Τουρκίας στις 13 Ιανουαρίου 2021 και συνάντησαν κακοκαιρία έξω από τη Ρόδο. Εξι έπεσαν από τη βάρκα και χάθηκαν στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι κατάφεραν να βγουν στο νησί και ζήτησαν απεγνωσμένα από τις αρχές να κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές φέρεται ότι όχι μόνο δεν προέβησαν σε καμία επιχείρηση διάσωσης αλλά προχώρησαν στην επαναπροώθηση των διασωθέντων αναγκάζοντάς τους να ανέβουν σε σχεδία.

Τον Οκτώβριο του 2020 οι αρχές επαναπροώθησαν 197 πρόσφυγες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, μεταφέροντάς τους περίπου 200 ναυτικά μίλια από την Κρήτη στα τουρκικά ύδατα όπου τους επιβίβασαν σε διασωστικές σχεδίες και τους εγκατέλειψαν. Το Δεκέμβριο του 2020 ομάδα προσφύγων που έφτασε στην Κάλυμνο υποχρεώθηκε να χωριστεί. Οι γυναίκες και τα παιδιά επαναπροωθήθηκαν άμεσα, οι άντρες κρατήθηκαν από τις αρχές για μέρες και χτυπήθηκαν βίαια, πριν επαναπροωθηθούν χωριστά και τους εντοπίσει το τουρκικό λιμενικό με σπασμένα κόκαλα.

Σε άλλο περιστατικό έξω από τη Χίο τον Σεπτέμβριο του 2020, το Λιμενικό ανάγκασε τους πρόσφυγες που επέβαιναν σε βάρκα να ανέβουν σε μεγάλο σκάφος του Λιμενικού, όπου κρατήθηκαν τέσσερις ημέρες κλειδωμένοι σε αίθουσα του σκάφους χωρίς φαγητό, μόνο με νερό. Την τέταρτη μέρα τούς ανέβασαν σε διασωστικές σχεδίες και τους εγκατέλειψαν στα τουρκικά ύδατα.

Ωστόσο, 49 οργανώσεις αναλαμβάνουν κοινή δράση για τον τερματισμό της πρακτικής των επαναπροωθήσεων, επισημαίνοντας την αδράνεια της πολιτείας και τονίζοντας την στοχοποίηση των οργανώσεων και των πολιτών που φέρνουν στο φως περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Πρόκειται για τις εξής οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικόΑλληλεγγύη Λέσβου, Αλληλέγγυοι Χίου, Αντιγόνη, Αρσις, ΕλΕΔΑ, ΕΠΣΕ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Θετική Φωνή, Ιριδα , Διοτίμα, «Λάθρα;», ΜΕΤΑδραση, ΝΑΟΜΙ, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Συμβίωση, Συνύπαρξη, ΣΥΔ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Αdvocates Abroad, Attika Human Support, Better Days, Boat Refugee Foundation, Borderline Europe, Changemakers Lab, Choose Love, Diakoni Oestereich, ECHO100PlUS, Equal Rights Beyond Borders, Euromed Rights, EuropeMust Act, Fenix, Global Roots, HIAS, HumanRights360, IRC, Legal Centre Lesvos, Lighthouse Relief, Mare Liberum, Mobile Info Team, RAD Music International, Refugee Legal Support, Refugee Rights Europe, SolidarityNow, Still I Rise, The Hope Project.

Πηγή: efsyn.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα