ΑΘΗΝΑ
14:25
|
27.04.2024
Για τις απαγορεύσεις, τις διώξεις και τα πρόστιμα σε βάρος διαδηλωτών, με το πρόσχημα της υγειονομικής προστασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απαγορεύσεις, τις διώξεις και τα πρόστιμα σε βάρος διαδηλωτών, με το πρόσχημα της υγειονομικής προστασίας, καλεί αύριο στις 9 το πρωί, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας η “Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους για την ελευθερία στις κινητοποιήσεις”.

Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει την προσφυγή των 46 διωκόμενων της Θεσσαλονίκης κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στις 17 Νοεμβρίου (επέτειος Πολυτεχνείου), στις 26 Νοεμβρίου (ημέρα απεργίας), στις 6 Δεκεμβρίου (ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) και κατά των διώξεων και των προστίμων, που ασκήθηκαν για τη συμμετοχή σε αυτές με βάση την απαγόρευση.

Η απόφαση του Συμβουλίου, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, έχει ευρύτερη σημασία, γιατί θα επηρεάσει τις προσφυγές που έχουν γίνει σε διοικητικά δικαστήρια ολόκληρης της χώρας για τη διαγραφή των προστίμων για κινητοποιήσεις, με αντίκτυπο και στις σχετικές δίκες.

Βαρύς ο λογαριασμός…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Επιτροπή Αλληλεγγύης, τις συγκεκριμένες ημέρες επιβλήθηκαν περισσότερα από 154 πρόστιμα ύψους άνω των 54.000 ευρώ, ενώ οι διώξεις που ασκήθηκαν ξεπέρασαν τις εξήντα.

Η κυβέρνηση, επισημαίνει η Επιτροπή, εργαλειοποίησε την πανδημία εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους και προωθώντας νόμους και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με στόχο να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στους λαϊκούς αγώνες.

Οι διώξεις και τα πρόστιμα έχουν πολιτική στόχευση και αποτελούν επίθεση εναντίον του δικαιώματος στη συνάθροιση. Δηλαδή, ήρθαν για να μείνουν.

…της καταστολής

Οι νομικοί, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια της Επιτροπής (ο δικηγόρος όσων προσφεύγουν στο ΣτΕ Μπάμπης Κουρουνδής και η Αγγελική Σεραφείμ, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), χαρακτήρισαν ψευδοδίλημμα το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ερωτηθείς σχετικά με την παραβίαση των μέτρων υγειονομικής προστασίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας που επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, δήλωσε ότι “ο κορονοϊος δεν κολλάει σε εξωτερικούς χώρους”, ενώ τις ημέρες απαγόρευσης των διαδηλώσεων, λειτουργούσαν λαϊκές αγορές!

Παράλληλα, οι νομικοί επισήμαναν τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του δικαιώματος στην συνάθροιση.

Η δημόσια υγεία, υπογράμμισαν, δεν περιλαμβάνεται στις συνταγματικές προβλέψεις για περιορισμό των συναθροίσεων και επομένως η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επικαλείται ως λόγο ούτε προσχηματικά. Το Σύνταγμα, προβλέπει ως λόγους απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων (α) υον σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και (β) τον σοβαρό κίνδυνο διατάραξης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί τα κοινωνικά κινήματα να συνεχίσουν να παλεύουν για την προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη ενοποίησης των κινημάτων κατά της αστυνομικής βίας με τις δράσεις κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων και της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα