ΑΘΗΝΑ
05:01
|
20.09.2024
Η υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία θα εγκαινιάσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και θα βολιδοσκοπήσει το έδαφος σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και άλλων αξιωματούχων στην Τρίπολη της Λιβύης την Τρίτη, 6 Απριλίου, επιβεβαίωσε το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μετά από έντονη φημολογία δύο βδομάδων.

Η άφιξη της υψηλόβαθμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Λιβύη θα σημάνει παράλληλα την άμεση λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη, μετά από περίπου μία δεκαετία.

Θα προηγηθούν συναντήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τον πρόεδρο του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, (πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα) Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Προφανής στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη είναι η επαναφορά της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή δύο χρόνια μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ. Θα σημάνει επίσης πιθανή ενίσχυση της ελληνικής παροικίας που παραμένει ιδιαίτερα ενεργή στη Λιβύη, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως στη Βεγγάζη και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πρόσκληση για επίσκεψη στην Τρίπολη εξασφάλισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λίβυο , νέο ομόλογό του, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Ο Μητσοτάκης στην Τρίπολη, Μισέλ και Λάιεν στην Άγκυρα

Αξίζει να επισημανθεί πως την μέρα που οι Μητσοτάκης και Δένδιας θα είναι στην Τρίπολη, θα μεταβούν στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα