Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ξεπέρασε έστω και οριακά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση με αφορμή τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, ο κ. Ρούτε παραμένει υπό πίεση και επιτήρηση καθώς το Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσημη πρόταση αποδοκιμασίας με την οποία ο κεντροδεξιός, νεοφιλελεύθερος υπηρεσιακός προσωπικός κατηγορείται ότι είπε “ψέματα” κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα ο Μαρκ Ρούτε κατηγορείται ότι δεν είπε την αλήθεια σχετικά με τις κινήσεις του για τον δήθεν παραγκωνισμό του υψηλού κύρους και μέχρι πρότινος σφοδρού επικριτή του, βουλευτή Πιέτερ Όμτζιγκτ. Έγγραφα που δημοσιεύτηκαν τις περασμένες μέρες απέδειξαν πως ο Ρούτε είχε όντως συζητήσει με μέλη του συντηρητικού κόμματος VVD το “πλασάρισμα” του Όμτζιγκτ στο νέο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου.
“Το Κοινοβούλιο μού έστειλε ένα σαφές και σοβαρό μήνυμα και θα προσπαθήσω να ανακτήσω την εμπιστοσύνη του”, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε μετά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας.
Ο 54χρονος Μαρκ Ρούτε ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 17ης Μαρτίου, που θεωρήθηκαν και δημοψήφισμα για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Παραμένει στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία και γι’ αυτό και τον αποκαλούν στη χώρα του “Κύριο Τεφλόν” καθώς πάντα βρίσκει ένα τρόπο να επιβιώνει και να ξεγλιστρά από τα σκάνδαλα που τον περιτριγυρίζουν. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης Ρούτε.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και αφορά περίπου 26.000 γονείς που κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη με το επίδομα παιδικής φροντίδας και την επακόλουθη σκληρή προσέγγιση της υπόθεσης από τις φορολογικές αρχές, η οποία οδήγησε σε οικονομικές δυσκολίες για χιλιάδες πολίτες στη χώρα. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, την περίοδο 2012 – 2017, χιλιάδες οικογένειες χαρακτηρίστηκαν λανθασμένα ως απατεώνες επειδή θεωρήθηκε ότι επιδοτήθηκαν παράνομα για να πληρώσουν τις δαπάνες του παιδικού σταθμού των παιδιών τους. Εξαιτίας των φορολογικών προστίμων και της αδυναμίας κάλυψης των εξόδων πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ, χάνοντας τα σπίτια τους ή τις δουλειές τους.
Η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε σε διαγραφή των φορολογικών προστίμων και αποφάσισε καταβολή αποζημίωσης ψυχικής οδύνης € 30.000 σε κάθε θύμα της υπόθεσης.
Πηγή: BBC, RT News