ΑΘΗΝΑ
22:24
|
30.04.2024
Η έμπιστη του Μακρόν έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεόρασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Γαλλίας άσκησε σφοδρή κριτική σε τηλεοπτικό ριάλιτι καταδικάζοντας τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι επονομαζόμενες “τελετές με το μαντήλι” στις οποίες μέλλουσες νεαρές νύφες αναγκάζονται να αποδείξουν ότι είναι παρθένες πριν από τον γάμο.

Η υπουργός Ιθαγένειας και έμπιστη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέστειλε γραπτή διαμαρτυρία στη ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεόρασης της Γαλλίας (CSA) εκφράζοντας την οργή της για τον τρόπο που το ριάλιτι με τίτλο “Απίστευτος Γάμος Τσιγγάνων” προβάλλει χωρίς καμία παρέμβαση ή κριτική αυτήν την τελετή όπου γυναίκες συγγενείς της μέλλουσας νύφης την εξετάζουν λίγο πριν από τη γαμήλια τελετή.

Το γαλλικό ριάλιτι είναι εμπνευσμένο από το ριάλιτι του Καναλιού 4 της βρετανικής τηλεόρασης με τίτλο “ Big Fat Gypsy Weddings” (σ.σ. Γάμος αλά τσιγγάνικα”).  Προβάλλεται από το καλωδιακό κανάλι TFX και ακολουθεί τις παραδόσεις του φλερτ και του γάμου μιας καταλανικής κοινότητας τσιγγάνων που ζει στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας.

Σε επεισόδιο που μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν τις προετοιμασίες ενός γάμου αλλά και το κρεβάτι πάνω στο οποίο γίνεται η τελετή εξέτασης της παρθενίας της νύφης. Ο παρουσιαστής του σόου έδινε επίσης τις λεπτομέρειες: “Σε αυτό το κρεβάτι μια έμπειρη γυναίκα εξετάζει την αντοχή του παρθενικού υμένα της Ναομί με ένα μαντήλι. Η τελετή με το μαντήλι είναι πατροπαράδοτη και αλάνθαστη. Εάν αποδειχθεί ότι η Ναομί είχε σεξουαλικές σχέσεις ο γάμος θα ακυρωθεί”. Σε άλλα πλάνα του ίδιου επεισοδίου οι γυναίκες της κοινότητας των τσιγγάνων εξηγούσαν γιατί αυτή η τελετή είναι υψίστης σημασίας. “Είναι σημαντική για την οικογένεια του γαμπρού”, έλεγε μία γυναίκα, “πρέπει να ξέρουν ότι παίρνουν μια όμορφη αλλά και παρθένα γυναίκα. Η νύφη από μωρό γνωρίζει πως θα περάσει από αυτή την τελετή για να γίνει νύφη”.

Incroyables mariages gitans : Strass, paillettes et traditions

Tapis rouge, feux d'artifice, les communautés gitanes font les choses en grand pour que toutes les fêtes soient inoubliables ! ✨⏰?RDV ce soir pour la deuxième soirée de #IncroyablesMariagesGitans

Posted by TFX on Wednesday, February 10, 2021

Στην επιστολή της η Μαρλέν Σιαπά αναφέρει ότι αυτό που την εξόργισε περισσότερο ήταν πως δεν υπήρχε ίχνος κριτικής ή αμφισβήτησης αυτής της πρακτικής από τους συντελεστές του σόου. Η υπουργός Ιθαγένειας σημείωσε ότι είναι εξωφρενικό να προβάλλεται κάτι τέτοιο από τη γαλλική τηλεόραση τη στιγμή που η Εθνοσυνέλευση της χώρας ψήφισε νόμο για την ποινικοποίηση της έκδοσης πιστοποιητικών παρθενίας με την επιβολή προστίμων ύψους έως 15.000 ευρώ αλλά και το ενδεχόμενο φυλάκισης των γιατρών που συναινούν να κάνουν αυτήν την εξέταση.

Η υπουργός Ιθαγένειας Μαρλέν Σιαπά

Επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιχειρεί να καταργήσει, με νόμο, την ύπαρξη παράλληλων κοινωνιών επί γαλλικού εδάφους, στοχεύοντας κυρίως σε κάποια τμήματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας. Σε πρόσφατη ομιλία του ο Μακρόν είπε ότι μια μερίδα Γάλλων μουσουλμάνων κινδυνεύει να σχηματίσει μια “κοινωνία στον αντίποδα της γαλλικής”. Το νομοσχέδιο της Σιαπά , προβλέπει πρόστιμα και προς όσους ζητούν τη διενέργεια τεστ παρθενίας, π.χ. γονέων, πεθερικών ή αρραβωνιαστικών. Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της γυναίκας εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον η απαγόρευση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος, σε αντιδιαστολή, με τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αλλαγής των πολιτιστικών προτύπων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαρλέν Σιαπά διαμαρτύρεται για τον σεξισμό της γαλλικής τηλεόρασης. Το περασμένο έτος από τη θέση της υπουργού Ισότητας είχε αναθέσει τη διενέργεια έρευνας και τη σύνταξης έκθεσης για τα σεξιστικά στερεότυπα που διαιωνίζονται στα γαλλικά ριάλιτι.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα