ΑΘΗΝΑ
20:47
|
27.04.2024
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β.Ζελένσκι, ο Μπάιντεν διέκρινε "ρωσική επιθετικότητα" σε Ντονμπάς και Κριμαία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία νέα περίοδο αύξησης της στρατιωτικής κινητικότητας στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδίωξε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντόμιρ Ζελένσκι υπενθυμίζοντας το ζωηρό γεωπολιτικό “ενδιαφέρον” της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Σε πρώτη φάση επιβεβαίωσε “την αταλάντευτη υποστήριξη” της Ουάσιγκτον στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν παρέλειψε να διακρίνει “συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα σε Ντονμπάς και Κριμαία”. Διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του πως θα “ανανεώσει”τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση και το σχέδιο του Ζελένσκι να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να εφαρμόσει μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη βάση “δημοκρατικών αξιών, όπως η απονομή δικαιοσύνης, η ασφάλεια και η ευημερία για το λαό της Ουκρανίας”.

Στο σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές “είναι κεντρικές” σε ό,τι αφορά τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας.

Συζήτησαν τέλος, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή του Λευκού Οίκου, τη σημασία της “στενούς διμερούς συνεργασίας” στον περιορισμό της πανδημίας Covid-19 και την “ενίσχυση της δημοκρατίας στην περιοχή”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα