ΑΘΗΝΑ
19:12
|
27.04.2024
Η κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων έφερε πολιτική αναστάτωση στη γείτονα χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων έφερε πολιτική αναστάτωση στη γείτονα χώρα, με την κυβέρνηση Ερντογάν να βλέπει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με τη δήλωσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους», οι απόστρατοι ναύαρχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη «συζήτηση που έχει ξεκινήσει τελευταία περί ακύρωσης της σύμβασης του Μοντρέ από την τουρκική κυβέρνηση», προτρέποντάς την να μην αγγίξει τη συμφωνία του 1936 για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησή της.

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του Ερντογάν φάνηκαν να ενοχλούνται φανερά από την κίνηση αυτή, υπονοώντας ότι ισοδυναμεί με ένα σιωπηρό κάλεσμα για στρατιωτικό πραξικόπημα. Ήδη ξεκίνησε έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας εναντίον των συντακτών της δήλωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε σχετικά: «Το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι ερωτευμένο με τη στρατιωτική στολή. Είναι τιμή να φορά κανείς τη στολή. Είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να κρατά αυτή την τιμή και μετά την αποστρατεία του. Εμείς πάντοτε θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, εκείνους που δεν έκαναν το βαθμό τους και τις στολές τους πολιτικό εργαλείο». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, τόνισε πως: «στις 15 Ιουλίου αυτό το έθνος κατέδειξε σε όλους πώς νίκησε τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Ποιοι είστε εσείς! Μάθετε τη θέση σας! Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Τι δικαίωμα έχετε να κουνάτε το δάχτυλο στους νόμιμους εκπροσώπους της εθνικής βούλησης».

Η Σύμβαση του Μοντρέ είναι μια συμφωνία του 1936, που δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων, περιορίζοντας εκείνη των ναυτικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας.

Συνέρχεται εκτάκτως η κεντρική επιτροπή ΑΚΡ υπό Ερντογάν

Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας συνέρχεται εκτάκτως την Δευτέρα 5 Απριλίου στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσει το θέμα «της κοινής δήλωσης 103 απόστρατων ναυάρχων για τη Συνθήκη του Μοντρέ», ανακοίνωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Φατίχ Σαχίν, ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε να κάνουμε με μια δήλωση που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στην ιστορία της δημοκρατίας μας, αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης. Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση».

Έπειτα από την συνεδρίαση του κόμματος θα απευθύνει διάγγελμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: Sputnik News, Έθνος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα