ΑΘΗΝΑ
19:47
|
20.09.2024
Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη 4 από τους 497 κατηγορούμενους για τον ρόλο τους στην απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τέσσερις απόστρατους στρατιωτικούς για τον ρόλο τους στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 κατηγορουμένους, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στην προεδρική φρουρά και δικάζονται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η μαζική δίκη των 497 κατηγορουμένων πλησιάζει στην κατάληξή της καθώς το διακαστήριο αναμένεται να απαγγείλει σήμερα την ετυμηγορία του.

Η δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, είχε 243 ακροαματικές διαδικασίες.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους.

Πρότεινε επίσης να αθωωθούν 264 από τους κατηγορούμενους και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της τουρκικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου TRT, και ανάγκασαν παρουσιαστή να διαβάσει σε απευθείας μετάδοση ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών. Τους προσάπτεται επίσης απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι 104 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στις φυλακές, ενώ 11 δικάζονται ερήμην. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλά Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος και έχουν χαρακτηρίζει το θρησκευτικό του τάγμα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ιεροκήρυκας, άλλοτε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναστάτωση σε πτήση της Scandinavian Airlines: Ποντίκι πετάχτηκε μέσα από γεύμα επιβάτη

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα