ΑΘΗΝΑ
20:37
|
07.11.2024
Ένας αρχαιολογικός θησαυρός 3.000 ετών, μια αιγυπτιακή “Πομπηία” – Η σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανακάλυψη μιας αρχαίας πολιτείας, ηλικίας 3.000 ετών, η οποία βρισκόταν θαμμένη στις αμμώδεις εκτάσεις της Αιγύπτου, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη χώρα από την εποχή που ήρθε στο “φως” ο τάφος του Τουταγχαμών.

Την ανακοίνωση της ανακάλυψης της “Χαμένης Χρυσής Πόλης” κοντά στο Λούξορ έκανε ο κορυφαίος Αιγυπτιολόγος Ζάχι Χαουάς. Τόνισε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχει φέρει στο “φως” η αρχαιολογική σκαπάνη και ότι πιθανότατα πρόκειται για την πόλη Ατέν.  Μια πόλη που άνθισε στα χρόνια της βασιλείας του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) του Γ΄, ενός εκ των ισχυρότερων Φαραώ της 18ης Δυναστείας. Ένας Φαραώ ανέβηκε στον θρόνο της αρχαίας Αιγύπτου το 1.391 π.Χ. και πέθανε το 1.353.

Μόλις το περασμένο Σεπτέμβριο, η ομάδα του Χαουάς, ξεκίνησε την αναζήτηση ενός ταφικού ναού κοντά στο Λούξορ. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες οι εργάτες έπεσαν πάνω σε πλίνθινες δομές που εκτείνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις. “Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη πιο σημαντική ανακάλυψη από τον τάφο του Τουταγχαμών”, δήλωσε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Μπέτσι Μπράιαν στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών. “Αυτή η πόλη θα μας δώσει τη δυνατότητα μιας σπάνιας ματιάς στη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων”, πρόσθεσε η Αμερικανίδα καθηγήτρια εξηγώντας ότι οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να μελετήσουν και να ερευνήσουν μια περίοδο απίστευτης ευμάρειας για την αυτοκρατορία.

Η ομάδα αρχαιολόγων του Χαουάς ανακάλυψε σχεδόν ανέπαφους τοίχους και δωμάτια γεμάτα με καθημερινά εργαλεία, δαχτυλίδια, σκαραβαίους, πολύχρωμα κεραμικά δοχεία και πλίνθους που έφεραν σφραγίδες με το σύμβολο του Αμενχοτέπ του Γ΄. “Οι δρόμοι της πόλης περιβάλλονται από σπίτια… κάποιοι τοίχοι έχουν ύψος τρία μέτρα”, ανέφερε ο κορυφαίος Αιγυπτιολόγος.

Η πόλη βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, κοντά στους Κολοσσούς του Μέμνονα και το Μεντινέτ Χαμπού, τον ταφικό ναό του φαραώ Ραμσή Γ΄, σε μικρή απόσταση από την Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου είχε βρεθεί σχεδόν ανέγγιχτος ο τάφος του Τουταγχαμών από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.  “Πολλές διεθνείς ομάδες αρχαιολόγων αναζητούσαν για χρόνια αυτή την πόλη χωρίς να καταφέρουν να τη βρουν”, πρόσθεσε ο Χαουάς που έχει στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο.

“Είναι σαν μια αρχαία αιγυπτιακή Πομπηία και δείχνει πόσο κρίσιμο είναι να διαφυλαχθεί η περιοχή αυτή ως αρχαιολογικό πάρκο”, είπε ενθουσιασμένος ο Πίτερ Λακοβάρα, διευθυντής του αμερικανικού Ταμείου Αρχαίας Αιγυπτιακής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας, ο οποίος εργάζεται εδώ και δέκα χρόνια στην ανασκαφή του ανακτόρου Μαλκάτα, αλλά δεν συμμετείχε στην ομάδα του Χαουάς.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, η πόλη περιλάμβανε τρία παλάτια του Αμενχοτέπ Γ΄ και το διοικητικό και βιομηχανικό κέντρο της αυτοκρατορίας του, ανέφερε ο Χαουάς στην ανακοίνωσή του. Εξακολουθούσε να κατοικείται μέχρι και πριν από 3.000 χρόνια, επί βασιλείας του Τουταγχαμών.

Την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος πραγματοποίησε μια πομπή των Φαραώ στο κέντρο του Καΐρου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την τουριστική προβολή της χώρας εν μέσω της πανδημίας. Συνολικά 22 μούμιες – 18 βασιλιάδων και τεσσάρων βασιλισσών– μεταφέρθηκαν από το νεοκλασικό Μουσείο της Αιγύπτου στο ολοκαίνουργιο Εθνικό Μουσείο του Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC). Οι μούμιες “διένυσαν” μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων.  Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, όπως οι Άχμεντ Ζάκι και Μόνα Ζάκι και η Τυνήσια Χεντ Σάμπρι απήγγειλαν κείμενα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σίσι πήγε στο NMEC, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι και τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ, για να επιθεωρήσουν ένα μέρος της συλλογής. Το NMEC άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 4 Απριλίου. Όμως οι μούμιες θα εκτεθούν μετά τις 18 Απριλίου.

Η πομπή υπερθέαμα στο Κάιρο

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι τρεις στόχοι του (μάλλον τελευταίου) διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν

Δένδιας: Η Εφεδρεία έχει σημαίνοντα ρόλο και θα μεταρρυθμιστεί

Νόμος για απελάσεις Αράβων του Ισραήλ στη Γάζα λόγω… τρομοκρατίας

Πολλαπλασιασμός του ουκρανικού μοντέλου στην Ανατολική Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα