ΑΘΗΝΑ
14:50
|
14.11.2024
Κορυφώνεται η εγκληματική δράση των συμμοριών στην Αϊτή. Οι δράστες απαιτούν λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου, ανάμεσά τους δύο υπήκοοι Γαλλίας, απήχθησαν χθες Κυριακή στην Αϊτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Επισκόπων της χώρας.

Τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων μιας μοναχής και ενός ιερέα από τη Γαλλία, απήχθησαν χθες το πρωί στο Κρουά ντε Μπουσκέ, κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ πήγαιναν για να παραστούν “στη χειροτόνηση νέου ενοριακού ιερέα”, εξήγησε ο πατήρ Λουτζέ Μαζίλ.

Οι δράστες απαιτούν λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την απαγωγή διέπραξε οπλισμένη συμμορία που δρα στην περιοχή, που ονομάζεται “400 Mawozo”.

Οι απαγωγές για λύτρα παρουσιάζουν νέα έξαρση τους τελευταίους μήνες, τόσο στο Πορτ-ο-Πρενς όσο και στην επαρχία, καθώς η βία και η ισχύς των συμμοριών αυξάνεται και εξαπλώνεται στην Αϊτή.

“Πάει πολύ. Είναι ώρα αυτές οι απάνθρωπες ενέργειες να σταματήσουν”, δήλωσε τηλεφωνικά ο μονσινιόρος Πιερ-Αντρέ Ντιμά, αρχιεπίσκοπος της Μιραγκοάν. “Η εκκλησία προσεύχεται και εκφράζει αλληλεγγύη σε όλα τα θύματα αυτής της ποταπής ενέργειας”, πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές όπου δρουν οι συμμορίες-συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας- προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος στις επαρχίες που ελέγχονται από τις συμμορίες.

Οι ένοπλες συμμορίες “προχωρούσαν σε απαγωγές ανθρώπων για λύτρα, έκλεβαν και λεηλατούσαν δημόσια και ιδιωτικά αγαθά, και συγκρούονταν ανοικτά με τις δυνάμεις δημόσιας ασφαλείας”, ανέφερε το προεδρικό διάταγμα.

Η άνοδος της βίας των συμμοριών και της πολιτικής αστάθειας οδήγησε πρόσφατα εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Πριν από μια εβδομάδα, εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Πορτ-ο-Πρενς ενάντια στην αυξανόμενη δύναμη και βία των συμμοριών, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των απαγωγών για λύτρα.

Η εγκληματική δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φτώχεια και την ανέχεια των πολιτών δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Από την αρχή του χρόνου έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 159 πολίτες από ένοπλες συμμορίες ενώ πολλές δεκάδες άλλοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής για λύτρα.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Αμερικής, βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη και με πολιτική κρίση.


Ο Πρόεδρος, Ζοβενέλ Μοΐζ που κυβερνά με διάταγμα, εξακολουθεί να μένει αγκιστρωμένος στον θώκο του, τροφοδοτώντας την αυξανόμενη δυσπιστία του κόσμου στο πρόσωπό του, καθώς υποστηρίζει ότι η θητεία του διαρκεί έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 και ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για αυταρχική παρέκκλιση και παραβίαση του Συντάγματος, του απαντά ότι η θητεία του έληξε στις 7 Φεβρουαρίου 2021 και απαιτεί από τον Μοΐζ να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολυτεχνείο: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα

Novartis: Καλούνται ως ύποπτοι οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες

ΟΗΕ: Γενοκτονία ο πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα

Για πρώτη φορά επίθεση της Χεζμπολάχ με drones στο ισραηλινό Γενικό Επιτελείο στο Τελ Αβίβ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα