ΑΘΗΝΑ
19:24
|
27.04.2024
Δακρυγόνα, κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών στη Μινεάπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στους δρόμους της Μινεάπολης μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Αφροαμερικανού Ντόντε Ράιτ και παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ και η αστυνομικός που μπέρδεψε το τέιζερ με το πιστόλι της και αφαίρεσε τη ζωή του 20χρονου. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Τιμ Γκάνον και η αστυνομικός Κιμ Πότερ του Μπρούκλιν Σέντερ, προάστιο της Μινεάπολης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις το βράδυ της Τρίτης.

Οι συγκρούσεις στο Μπρούκλιν Σέντερ, περίπου 16 χιλιόμετρα από το σημείο που πριν από έναν χρόνο ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν αφαίρεσε τη ζωή του Τζορτζ Φλόιντ, συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα παρά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις τοπικές δημοτικές αρχές. Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ενώ η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Περισσότερα από 60 άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτειακής αστυνομίας της Μινεσότας, Ματ Λάνγκερ.

Στο μεταξύ, διαμαρτυρία για τον θάνατο του 20χρονου Ντόντε Ράιτ πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και στο Πόρτλαντ στην πολιτεία του Όρεγκον. Περίπου 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Ένωσης Αστυνομικών του Πόρτλαντ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ, Μάικ Έλιοτ, ανακοίνωσε ότι ο βετεράνος αστυνομικός Τόνι Γκρούνιγκ θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Τιμ Γκάνον. Την περασμένη Κυριακή στη διάρκεια ελέγχου που συνδεόταν με τις πινακίδες του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Ράιτ, η Πότερ, με προϋπηρεσία 26 ετών στο σώμα, τράβηξε “το πιστόλι της αντί για το τέιζερ”, όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ και δεν είναι απαραιτήτως θανατηφόρο, ισχυρίστηκε χθες ο Γκάνον, κάνοντας λόγο για θάνατο “από ατύχημα”.

Ο δήμαρχος Μάικ Έλιοτ δήλωσε: “Εκτιμούμε την απόφαση του Τιμ Γκάνον να παραιτηθεί με την ελπίδα την αποκατάσταση της ηρεμίας στην κοινότητα”. Πρόσθεσε ότι η αστυνομικός Πότερ πρόκειται να απολυθεί από το σώμα. “Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στην κοινότητα  πως λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την όλη υπόθεση”, πρόσθεσε ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες (Associated Press) μετέδωσε ότι σύντομα αναμένεται ανακοίνωση από τη γενική εισαγγελία για το να θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος της αστυνομικού για τον θάνατο του Ντόντε Ράιτ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα