ΑΘΗΝΑ
03:59
|
06.11.2024
Αποστολή του BBC στο Αφγανιστάν με αφορμή την αμερικανική “υποχώρηση”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Το ταξίδι σε μία από τις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν διαρκεί πολύ. Σε περίπου 30 λεπτά από την πόλη του βορρά, το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, και έχοντας περάσει δίπλα από τους τεράστιες κρατήρες – απομεινάρια βομβιστικών επιθέσεων, φτάνουμε στον προορισμό μας και συναντάμε τον οικοδεσπότη μας: ο Χατζί Χεκμάτ είναι ο ‘σκιώδης’ δήμαρχος των Ταλιμπάν στην περιφέρεια του Μπαλχ (Βάκτρα)”, γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι του BBC που επιδίωξαν να μιλήσουν με εκπροσώπους των Ταλιμπάν με αφορμή την ανακοίνωση της ηγεσίας Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την ερχόμενη Πρωτομαγιά.

“Οι Ταλιμπάν μάς επιφύλαξαν μια επίδειξης δύναμης. Παρέταξαν βαριά οπλισμένους άνδρες στις δύο πλευρές του δρόμου. Ένας κρατούσε περήφανα έναν εκτοξευτήρα ρουκετών και ένας άλλος έδειχνε το αυτόματο όπλο M4 που είχε ολοφάνερα αποσπάσει από κάποιον Αμερικανό στρατιώτη. Η περιφέρεια του Μπλαχ ήταν κάποτε από τις πιο ήρεμες περιοχές στο Αφγανιστάν, σήμερα είναι από τις πιο βίαιες”, συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι του BBC. Πρώτος πήρε τον λόγο ένας ντόπιος διοικητής των δυνάμεων των Ταλιμπάν, φημισμένος για τη σκληρότητά του. Δείχνει προς την πλευρά του δρόμου και λέει “οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται αναπτυγμένες εκεί δίπλα στην κεντρική αγορά, αλλά ποτέ δεν αφήνουν τη βάση τους. Αυτή η γη ανήκει στους μουτζαχεντίν”, λέει. Δίνει μια μικρογραφία της γενικότερης εικόνας στη χώρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τις πόλεις και τις κωμοπόλεις αλλά είναι περικυκλωμένες από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι η νίκη είναι δική τους. Πίνοντας τσάι ο οικοδεσπότης τους Χατζί Χεκμάτ λέει στους δημοσιογράφους του BBC: “Εμείς κερδίσαμε τον πόλεμο, η Αμερική έχασε”. Η απόφαση του Μπάιντεν να ξεκινήσει η αποχώρηση των Αμερικανών σταδιακά από την 1η του Μάη και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ηγεσία των Ταλιμπάν. Περίμεναν μια πιο άμεση και γρήγορη αποχώρηση. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι έχουν το μομέντουμ με το μέρος τους. “Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα”, λέει ο ‘δήμαρχος’ των Ταλιμπάν, “είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο της ειρήνης αλλά είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο της τζιχάντ. Η τζιχάντ είναι λατρεία, θρησκευτικό δικαίωμα. Και ως τέτοιο δεν σε κουράζει ποτέ”.

Τον τελευταίο χρόνο οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των διεθνών δυνάμεων στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, συνεχίζουν να πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. “Δεν υπάρχει καμία αντίφαση”, σημειώνει ο Χατζί Χεκμάτ και εξηγεί, “θέλουμε την εγκαθίδρυση μιας ισλαμικής κυβέρνησης που θα κυβερνά με τον ισλαμικό νόμο σαρία . Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας”. Για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με άλλες πολιτικές παρατάξεις της χώρας ο ‘δήμαρχος’ είπε: “Ό,τι αποφασίσει η ηγεσία μας θα το αποδεχτούμε”.

Οι Ταλιμπάν δεν βλέπουν τους εαυτούς ως αντάρτες αλλά ως μια δύναμη εξουσίας εν αναμονή. Αυτοαποκαλούνται “Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν” τίτλο τον οποίο διατηρούσαν από το 1996 που ανήλθαν στην εξουσία μέχρι την ανατροπή τους την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Έχουν δημιουργήσει μια “σκιώδη” δομή διακυβέρνησης με αξιωματούχους και υπηρεσίες στις περιοχές που ελέγχουν. Ο Χατζί Χεκμάτ ξεναγεί τους δημοσιογράφους του BBC στο δημοτικό που έχουν φτιάξει όπου αγόρια και κορίτσια μελετούν βιβλία, δωρεά του ΟΗΕ. “Όσο φορούν το χιτζάμπ εμείς ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Αν τηρούν τη σαρία δεν υπάρχει πρόβλημα”, λέει ο διευθυντής του σχολείου. Ωστόσο, τη δεκαετία του ΄90 με τους Ταλιμπάν στην εξουσία η εκπαίδευση των γυναικών ήταν απαγορευμένη. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών ή των γιατρών που εργάζονται σε αυτές τις περιοχές καταβάλλονται από το κράτος αλλά η διοίκηση ανήκει στους Ταλιμπάν. Ένα υβριδικό σύστημα που έχει υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα.

Οι δημοσιογράφοι του BBC ρωτούν τον ‘δήμαρχο’ αν πιστεύει πως οι Ταλιμπάν έκαναν κάποια λάθη στο παρελθόν; “Οι Ταλιμπάν του παρελθόντος και οι Ταλιμπαν του σήμερα είναι ίδιοι. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έχουν αλλάξει βέβαια τα στελέχη του. Κάποιοι είναι πιο αυστηροί και άλλοι πιο μαλακοί. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα