ΑΘΗΝΑ
02:04
|
06.11.2024
Η συνθήκη της Λωζάννης, η αποστρατικοποίηση νησιών, η μουσουλμανική μειονότητα, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και οι έρευνες στη Μεσόγειο άναψαν τα αίματα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, οι διεκδικήσεις των Τούρκων για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και οι εκατοντάδες υπερπτήσεις, τα ζητήματα των παράνομων τουρκικών γεωλογικών ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι και το Δίκαιο της Θάλσσας το οποίο η Τουρκία δεν έχει ψηφίσει” αλλά και οι τουρκικές κατηγορίες περί “επαναπροώθησης” μεταναστών, αποτέλεσαν ζητήματα που “άναψαν τα αίματα” στην αποψινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκου Δένδια και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τις φιλοφρονήσεις και τις εξιστορήσεις για την παλιά φιλία των δύο υπουργών, η θερμοκρασία ανέβηκε από την αναφορά του Τούρκου υπουργού στην ύπαρξη …””τουρκικής μειόνότητας” στη Θράκη!

Η αναφορά αυτή άναψε φωτιές προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Έλληνα ομολόγου του που θύμισε την συνθήκη της Λωζάνης. “Η μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζεται ως τέτοια από τη συνθήκη της Λωζάννης και το ελληνικό σύνταγμα. Η συνθήκη της Λωζάννη,που υπογράφηκε από την Τουρκία, ισχύει είτε αρέσει ή όχι” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου, αναφερομένος στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες, αμφισβήτησε τις θέσεις της ΕΕ και της Ελλάδας λέγοντας “το τι λέει η Κοιμισιόν δεν αφορά το διεθνές δίκαιο, ούτε το διεθνές δικαστήριο”.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό εμείς δεν θέλουμε ενώπιον του Τύπου να πούμε ότι είχατε πρακτικές επαναπροθώθησης 80.000 ανθρωπίνων ψυχών προσφύγων…Εμείς εδώ προσπαθούμε να εκπέμψουμε ένα θετικό μήνυμα. Να κάνουμε απευθείας συνομιλίες και διαβουλεύσεις για να μην επιλύσουμε τα θέματα αυτά μέσω τρίτων” απάντησε κάνοντας αναφορά στις γνωστές αιτιάσεις της Άγκυρας περί επαναπροώθησης προσφύγων που προωθούν στην Ελλάδα τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

“Είμαστε έτοιμοι για τέτοιες προσπάθεες. Αλλά εάν εκφράζεστε με τέτοιες προκλητικές κατηγορίες είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε” πρόσθεσε σε έντονο ύφος.

Τι απάντησε ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε να μην απαντήσει στις παραπάνω δηλώσεις, όσο και εάν προσπάθησε αρχικά να δημιουργήσει την εντύπωση ενός “θετικού κλίματος” με στόχο την ομαλή διμερή διαπραγμάτευση.

Η ελληνική θέση για Αιγαίο και Α.Μεσόγειο είναι σαφής και δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δικαίο και το δίκαιο της θαλασαας και έχει κάνει πάνω από 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος! Πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάμε για εναέριο χώρο! Δεν υπάρχει καμία διάταξη διεθνούς δικαίου που να της το επιτρέπει αυτό!” απάντησε ο Δένδιας.

Αναφερόμενος στη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Δένδιας τόνισε στον Τσαβούσογλου ότι εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και συνέχισε: “ Μετά τα γεγονότα Φεβρουαρίου και Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Αλλά η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη αυτοκριτικής. Μάλλον ήταν όχι σωστό το συγκεκριμενο ζήτημα…”

Σε μία προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους,ο Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα “είναι έτοιμη να προχωρήσει σε θετική ατζέντα” με την Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει και αλλαγή πάγιων ελληνικών θέσεων ή του ευρωπαϊκού κεκτημένου!

“Η Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι κάποιος τρίτος αλλά η οικογένειά μας εάν και η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ. Δεν είναι τρίτος αλλά οικογένεια. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στον κόσμο.” είπε ο Δένδιας αναφερόμενος στην ΕΕ.

Και κατέληξε:”Θα πρότεινα να μην αναλωθούμε σε ατέρμονο διάλογο επί θεμάτων στα οποία διαφωνούμε..”.

Παρόλα αυτά ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέο αντίλογο επιμαίνοντας πως η Άγκυρα έχει “είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν άποψη αλλά οι εξορρύξεις και ερευνητικές εργασίες ήταν πλήρως νόμιμες στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης μόνον και μόνον για να θέσει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποιήσης των νησιών, λέγοντας:.” Ως προς Αιγαίο υπάρχει και το θέμα εναέριου χώρου… Αναφέρεστε σε ότι σας συμφέρει αλλά δεν αναφέρεστε σε ό,τι αφορά τη συνθήκη Λωζάνης για το θέμα αποστρατικοποίησης” .

Και στο τέλος πρόσθεσε: “Εχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε ζητήματα μέσω διαλόγου. Ο σκοπός δεν είναι η συνέχιση έντασης. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να ξέρουμε και να ξέρετε σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και μέλος κάθε χώρας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα