ΑΘΗΝΑ
16:28
|
28.04.2024
Καταστράφηκε από το Ισλαμικό Κράτος - Επελέγη το σχέδιο μιας ομάδας οκτώ Αιγύπτιων αρχιτεκτόνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα Αιγύπτιων αρχιτεκτόνων κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανοικοδόμηση του ιστορικού Μεγάλου Τεμένους αλ Νούρι της Μοσούλης στο Ιράκ, το οποίο είχε καταστραφεί πριν από τέσσερα χρόνια από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Οι τζιχαντιστές του ISIS ανατίναξαν το τέμενος του 12ου αιώνα τον Ιούνιο του 2017 καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προήλαυναν για την ανακατάληψη της πόλης στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Τρία χρόνια νωρίτερα από το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι ο τότε επικεφαλής και σήμερα νεκρός αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε ανακηρύξει την ίδρυση του “χαλιφάτου”.

Η ανοικοδόμηση του τεμένους είναι μέρος ενός πρότζεκτ “Αναβίωσης του Πνεύματος της Μοσούλης”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το σχέδιο των οκτώ Αιγύπτιων αρχιτεκτόνων επελέγη ανάμεσα σε 123 υποψηφιότητες.

Η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης είχε διαρκέσει σχεδόν εννέα μήνες και η πόλη σχεδόν ισοπεδώθηκε. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900.000 εκτοπίστηκαν από τη γη τους. Η επικεφαλής της UNESCO στο Ιράκ, Όντρεϊ Αζουλάι, δήλωσε ότι η ανακατασκευή του μεσαιωνικού τεμένους θα είναι “ένα ορόσημο στη διαδικασία της μεταπολεμικής συμφιλίωσης της Μοσούλης”.

Η νέα αίθουσα των προσευχών θα χτιστεί στα πρότυπα της αίθουσας πριν από την καταστροφή της ενώ ανάμεσα στις νέες αλλαγής θα είναι η εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και η δημιουργία μεγαλύτερων χώρων για τις γυναίκες.

Το Μεγάλο Τέμενος πήρε το όνομά του από τον Νουρ αλ-Ντιν Μαχμούντ Ζανγκί, ο οποίος ένωσε όλες τις δυνάμεις των μουσουλμάνων εναντίον των χριστιανών Σταυροφόρων. Ο ίδιος διέταξε την οικοδόμηση του τεμένους το 1172. Η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα