Στην περαιτέρω ανάπτυξη στενότερης τετραμερούς συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Άμυνας, της Ασφάλειας, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της καινοτομίας και της Υγείας προχωρούν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απευθύνοντας ταυτόχρονα ευρέως κάλεσμα συνεργασίας και σε άλλες χώρες της περιοχής υπό την προϋπόθεση του σεβασμού σε διεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώματα και ειρηνική επίλυση διενέξεων.
Αυτό ανακοίνωσαν σε δηλώσεις που έκαναν μετά τις 17.30 σήμερα το απόγευμα στην Πάφο οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που εκπροσωπήθηκαν από τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΑΕ και τέως υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ανουάρ Γκαργκάς.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως οικοδεσπότης της διήμερης τετραμερούς συνάντησης που ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, αποτίμησε “θετικά” την ατζέντα της τετραμερούς συνάντησης και συνεργασίας, εκτιμώντας πως φέρνει αποτελέσματα σε σειρά τομέων όπως αυτοί της Ενέργειας, της άμυνας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης, των επιστημών και της καινοτομίας, του περιβάλλοντος και της Υγείας.
Πρόσθεσε πως συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση σε Λιβύη, Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη, Αφγανιστάν και το χώρο επέκτασης των διενέξεων από τη Μέση Ανατολή στην Αφρική. Ενημέρωσε δε τους ομολόγους του για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό ενόψει των άτυπων, πενταμερών στη Γενεύη στο τέλος τρέχοντος μηνός.
Χαιρέτισε την διμερή συμφωνία Ισραήλ και ΗΑΕ του περασμένου Σεπτέμβρη τονίζοντας πως το μέλλον της περιοχής πρέπει να καθοριστεί από τις χώρες της περιοχής και “όχι να αφεθεί στα χέρια χωρών εκτός της περιοχής”.
“Ο δρόμος είναι ανοικτός για όλες τις χώρες της περιοχής να βρεθούν μαζί μας…Η μόνη προϋπόθεση είναι σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων” τόνισε χαρακτηριστικά.
Δένδιας: “Μας ενώνουν οι σχέσεις καλής γειτονίας”
Ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε πως η τετραμερής συνεργασία είναι πολύ σημαντική για την ειρήνευση στην περιοχή, αναφέροντας ότι “αυτό που μας ενώνει είναι η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης διενέξεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπως η συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”.
Αναφέρθηκε και αυτός στην ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, διευκρινίζοντας πως συζήτησαν το θέμα του αγωγού East Med, αλλά και τις προσπάθειες συνεργασίας σε πανδημία, καινοτομία, ασφάλεια. Επανέλαβε και αυτός από τη μεριά του ότι η τετραμερής συνεργασία “είναι ανοικτή για όλους αρκεί να σέβονται τη βάση των αρχών”.
Ενημέρωσε συναδέλφους του για τα αποτελέσματα των επισκέψεων στη Λιβύη ζητώντας ξανά την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και δίνοντας την εντύπωση πως μιλά εξ ονόματος των ομολόγων του τόνισε πως “είναι άκυρη για μας οποιαδήποτε διευθέτηση που είναι εκτός διεθνούς δικαίου”.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα επαναλαμβάνοντας ότι “δέμευση ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναζήτηση μίας θετικής ατζέντας με την Τουρκία ξεκινώντας από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις”. Πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά έχει υποβάλλει σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση και πως έχει απευθύνει πρόσκληση επίσκεψης στον Τούρκο ομόλογό του.
“Σχέσεις με θετικό πρόσημο στη Μέση Ανατολή”είδε ο Ασκενάζι
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι τόνισε ότι οι τέσσερις χώρες έχουν γεωγραφική εγγύτητα και εκτίμησε πως έχει γραφτεί Ιστορία στις σχέσεις τους. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο “για σχέσεις με θετικό πρόσημο στη Μέση Ανατολή”.
Απηύθυνε ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή στην “ευρεία συνεργασία” στη βάση των συμφωνιών του Αβραάμ. Τόνισε ότι η τετραμερής βασίζεται στην κοινή επιθυμία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
“Θέλουμε η συνάντηση να γίνει ένα μόνιμο πλαίσιο που να το επεκτείνουμε” είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, εκφράζοντας την ελπίδα για μία “διαρκή συνεργασία μεταξύ του East Med και του Κόλπου” διαβλέποντας “τεράστιες ευκαιρίες”.
Ανέφερε ότι οι τέσσερις χώρες έχουν φτιάξει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιών. Πρόσθεσε πως συζήτησαν τις κινήσεις της Χεζμπολάχ και άλλων παραγόντων που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
Διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι “δεσμευμένο στο δρόμο της συνεργασίας” τονίζοντας ότι η συνάντηση θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη των σχέσεών τους στο μέλλον.
“Εμβάθυνση σχέσεων” είδε ο Εμιρατινός αξιωματούχος
Ο Ανουάρ Γκαργκάς, ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων τριών χωρών λέγοντας ότι η συνάντηση της Πάφου “πρόσφερε ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών για την περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής”.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συχνές συναντήσεις αυτές “θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προκλήσεων στην περιοχή”. Πρόσθεσε πως συζήτησαν για τη συνεργασία σε τομείς Ενέργειας, ασφάλειας, οικονομίας, εμπορίου, Υγείας, Επιστημών, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.
“Χρειαζόμαστε να αυξήσουμε την προσέγγιση προς την εξεύρεση πολιτικών λύσεων σε κρίσεις” κατέληξε χαρακτηριστικά.