ΑΘΗΝΑ
19:40
|
20.09.2024
Η πλατφόρμα για το Μέλλον της ΕΕ τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία ώστε να συγκεντρώσει ιδέες και προτάσεις από εκατομμύρια πολίτες των 27 χωρών-μελών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί στις γλώσσες των 27 χωρών της ΕΕ με στόχο να ανταλλάξουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες τις απόψεις, τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τις προκλήσεις της Ευρώπης και τις προτεραιότητές της τις επόμενες δεκαετίες ξεκίνησε η ΕΕ.

Η πλατφόρμα λέγεται “Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης” και μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας αρκεί να συναινεί με ένα πλαίσιο βασικών αρχών.

Οι προτάσεις, ιδέες, γνώμες θα συγκεντρωθούν για περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια θα αναλυθούν επισταμένως ώστε να τις μελετήσουν το ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται” ώστε ως την άνοιξη του 2022 η Διάσκεψη να καταλήξει σε συμπεράσματα και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Ποιος είναι ο ρόλος της ψηφιακής πλατφόρμας;

Η ψηφιακή πλατφόρμα, που παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, θεωρείται ο κεντρικός κόμβος της Διάσκεψης: μέσω της οποίας οι πολίτες των χωρών της ΕΕ θα μπορούν να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη.

Εκεί θα μοιραστούν απόψεις για την Ευρώπη και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να βρουν ή να οργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις και να παρακολουθήσουν την πρόοδο και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Πώς μπορείτε να εκφράσετε τη γνώμη σας;

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν να επιλκέξουν από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ώστε να διατυπώσουν την άποψή τους στη Διάσκεψη. Στη συνέχεια, οι ιδέες θα συλλέγονται, θα αναλύονται, θα ελέγχονται και θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης.

Αυτές θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και στις ολομέλειες. Ένας μηχανισμός ανατροφοδότησης θα διασφαλίζει ότι οι ιδέες που διατυπώνονται κατά τις εκδηλώσεις της Διάσκεψης θα καταλήγουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για ενωσιακή δράση.

Τα τελικά αποτελέσματα της Διάσκεψης θα υποβάλλονται με έκθεση στην Κοινή Προεδρία. Τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάζουν με ταχύτητα πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στην έκθεση, το καθένα αναλόγως των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Πού γίνεται η ανάρτηση προτάσεων και η ανταλλαγή ιδεών

Όλα ξεκινούν με την είσοδο στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΕ για το “Μέλλον”. Τα θέματα της Διάσκεψης ποικίλουν. Αφορούν βασικές κατηγορίες για το κλίμα και το περιβάλλον, την Υγεία, την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την Εργασία, τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη Δημοκρατία, τη Μετανάστευση, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, Δικαιώματα και Ελευθερίες.

Αναλογα με τη θεματική κατηγορία που επιλέγουν οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες τους, να τις συζητήσουν ή να διοργανώσουν και να συμμετάσχουν σε συναφείς διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο στις 21/9

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα