ΑΘΗΝΑ
11:30
|
20.09.2024
Δύο δεκαετίες μετά τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Μπάιντεν ζητά τώρα..."αμοιβαία αναγνώριση" Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για…”διάλογο” ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρώντας ότι μετά την προ 22ετίας ΝΑΤΟϊκή επίθεση που ρήμαξε ό,τι απέμεινε από την τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τώρα θα πρέπει οι δύο πλευρές να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους διά του διαλόγου και της…«αμοιβαίας αναγνώρισης».

Ως γνωστόν, το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε μονομερώς κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου την ανεξαρτησία του το 2008, με τη στήριξη των χωρών που συμμετείχαν στην επέμβαση ΗΠΑ,ΕΕ και ΝΑΤΟ το 1999.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του καθώς σύμφωνα και με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τυπικά “αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας και κυριαρχίας”. Αυτή την απόφαση επικαλούνται μεταξύ άλλων χωρών η Ρωσία και η Κίνα που αρνούνται να αναγνωρίσουν το κρατίδιο που διαθέτει τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο σαν “ανεξάρτητο”.

Τι λέει η επιστολή Μπάιντεν

Σε κάθε περίπτωση ο Μπάιντεν δείχνει πως αξιοποιεί την αφορμή εκλογής της Βιόσα Οσμάνι στον προεδρικό θώκο του Κοσσυφοπεδίου. Αφού τη συγχαρεί , ασκεί τις γνωστές πιέσεις που άσκησαν και άλλοι προκάτοχοί του για “εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία” επειδή είναι “ουσιαστικής σημασίας ώστε να εκπληρώσει το Κόσοβο το δυναμικό του”.

Διαβεβαιώνει στην επιστολή του πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν “τις προσπάθειες για μια βιώσιμη ειρήνη” μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας. Υποστηρίζει ωστόσο πως αυτή η “εξομάλυνση” θα πρέπει “να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση”.

Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου μετά τη συντριπτική νίκη, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης (VV).

Ο ηγέτης του κόμματος και νέος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με το Βελιγράδι δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές του και ότι δίνει το βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα