ΑΘΗΝΑ
18:33
|
05.11.2024
Ποιοι δεν την υπέγραψαν - “Μπορεί για τεχνικούς λόγους, μπορεί και για άλλους που δεν ξέρω”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που δεν υπέγραψαν, μπορεί για τεχνικούς λόγους, μπορεί και για άλλους λόγους που δεν ξέρω”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφερόμενος στην επιστολή που συνέταξε ο ίδιος και απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα, σε σχέση με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, συντάκτη του αστυνομικού ρεπορτάζ, Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του.

Την επιστολή συνυπογράφουν 40 ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή “Αλήθειες με την Ζήνα” στο Star, ο κ. Κυμπουρόπουλος επιβεβαίωσε τις  πληροφορίες που αποκάλυψαν προ ημερών τo Piperata.gr, την άρνηση δηλαδή ευρωβουλευτών της ΝΔ να προσυπογράψουν την επιστολή προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την υπόθεση Καραϊβάζ. Όπως προκύπτει από την επιστολή που δημοσίευσε ο ίδιος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο σάιτ του, την επιστολή υπέγραψαν από πλευράς της ΝΔ μόνο ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Γιώργος Κύρτσος. Δεν υπάρχουν οι υπογραφές των ευρωβουλευτών της ΝΔ Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζας Βόζενμπεργκ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Μαρίας Σπυράκη. Στην επιστολή  τίθενται ζητήματα προστασίας δημοσιογράφων και λογοκρισίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η επιστολή του Σ. Κυμπουρόπουλου:

Αγαπητή κυρία πρόεδρε Von der Leyen

Αγαπητή κυρία αντιπρόεδρε Jourová,

Σας γράφουμε σχετικά με τη βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018.

Δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί.

Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Τύπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο ρόλος δε των δημοσιογράφων είναι καθοριστικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ανοιχτής και έντονης δημόσιας συζήτησης, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Από αυτήν την άποψη, πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Επομένως, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και τη φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία έγκριση σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η σύσταση θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές.
Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο μήνυμα στους δράστες, αλλά, κυρίως, στους συμπολίτες μας ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και δεσμεύεται να διατηρήσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατική διαδικασία.

Πηγή: Αυγή, Documento

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 19,2%

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα