Τρία από τα επτά μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου που απήχθησαν στην Αϊτή την 11η Απριλίου αφέθηκαν ελεύθερα, δήλωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Επισκόπων της χώρας.
“Τρία από τα επτά μέλη του κλήρου που είχαν απαχθεί την 11η Απριλίου αφέθηκαν ελεύθερα. Οι Γάλλοι δεν απελευθερώθηκαν. Δεν υπάρχουν λαϊκοί ανάμεσα στα πρόσωπα που απελευθερώθηκαν”, διευκρίνισε ο πατήρ Λουτζέ Μαζίλ.
Συνολικά δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη του κλήρου – πέντε Αϊτινοί, ένας Γάλλος ιερέας και μια Γαλλίδα μοναχή – απήχθησαν την 11η Απριλίου στο Κρουά ντε Μπουσκέ, κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.
Η ομάδα αποτελείτο από τέσσερις ιερείς και μια μοναχή από την Αϊτή καθώς και δύο πρόσωπα από τη δυτική Γαλλία, μια μοναχή από τη Μαγιέν και έναν ιερέα από το Ιλ ε Βιλέν που ζει στην Αϊτή πάνω από τριάντα χρόνια.
Τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα που απήχθησαν είναι μέλη της οικογένειας του ιερέα που επρόκειτο να χειροτονηθεί.
Οι απαγωγείς απαίτησαν ένα εκατομμύριο δολάρια για λύτρα.
Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την απαγωγή διέπραξε η συμμορία “400 Mawozo” που δρα στην περιοχή.
Η υπόθεση σόκαρε την κοινή γνώμη και όξυνε ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα, όπου οι απαγωγές για λύτρα παρουσιάζουν νέα έξαρση τους τελευταίους μήνες, τόσο στο Πορτ-ο-Πρενς όσο και στην επαρχία, όπου εξαπλώνεται η ισχύς και η βία των συμμοριών.
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία κάλεσε μερικές ημέρες μετά την απαγωγή σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απραξία των αρχών, στηλιτεύοντας τη “δικτατορία των απαγωγών” στη χώρα, κατά τον πρόεδρο της Διάσκεψης των Επισκόπων, μονσινιόρο Λονέ Σατουρνέ.
Στο Παρίσι, έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα για την απαγωγή από την υπηρεσία δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.
Τον Μάρτιο η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές όπου δρουν οι συμμορίες-συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας- προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος στις επαρχίες που ελέγχονται από τις συμμορίες.
Οι ένοπλες συμμορίες “προχωρούσαν σε απαγωγές ανθρώπων για λύτρα, έκλεβαν και λεηλατούσαν δημόσια και ιδιωτικά αγαθά, και συγκρούονταν ανοικτά με τις δυνάμεις δημόσιας ασφαλείας”, ανέφερε το προεδρικό διάταγμα.
Η άνοδος της βίας των συμμοριών και της πολιτικής αστάθειας οδήγησε πρόσφατα εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Πριν λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Πορτ-ο-Πρενς ενάντια στην αυξανόμενη δύναμη και βία των συμμοριών, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των απαγωγών για λύτρα.
Η εγκληματική δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φτώχεια και την ανέχεια των πολιτών δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Από την αρχή του χρόνου έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 159 πολίτες από ένοπλες συμμορίες ενώ πολλές δεκάδες άλλοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής για λύτρα.
Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, που κυβερνούσε με διάταγμα, ανακοίνωσε τη 14η Απριλίου την παραίτηση της κυβέρνησής του και τον διορισμό νέου πρωθυπουργού στον οποίο ανέθεσε την αντιμετώπιση της ανασφάλειας στη χώρα.