ΑΘΗΝΑ
08:29
|
28.04.2024
Το προεδρικό διάταγμα αφορά μόνο εργαζόμενους σε εργολάβους ομοσπονδιακών υπηρεσιών και υπουργείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησής του και να υλοποιήσει ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις πριν εκφωνήσει την Πέμπτη στο Κογκρέσο την ομιλία του για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα με στόχο την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια από τον Ιανουάριο του 2022.

Το προεδρικό διάταγμα δεν έχει καθολική ισχύ. Δεν αφορά καμία κατηγορία χαμηλόμισθου εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα. Συνιστά ωστόσο δημόσια ομολογία και παραδοχή των πενιχρών εισοδημάτων που κερδίζουν οι πιο χαμηλόμισθοι Αμερικανοί καθώς σε χαρακτηριστικό σημείο του διατάγματος αναφέρεται:

“Το προεδρικό διάταγμα εξασφαλίζει πως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα πρέπει πλέον να ζουν στη φτώχεια ενώ είναι πλήρους απασχόλησης. Θα βελτιώσει την οικονομική ασφάλεια των οικογενειών και θα σημειώσει πρόοδο σε πολιτικές οικονομικής ανισότητας δεκαετιών “…

Ποιους αφορά

Σε κάθε περίτπωση, το σημερινό προεδρικό διάταγμα αφορά μόνον κατηγορίες εργαζομένων που έχουν εργοδότη εργολάβο που παρέχει υπηρεσίες στο ομοσπονδιακό κράτος και οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

Πρόκειται ουσιαστικά για κατηγορίες χαμηλόμισθων εργαζομένων όπως οι καθαριστές και καθαρίστριες, υπαλλήλους σε χώρους εστίασης που λειτουργούν σε υπουργεία και ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται ιδιώτες εργολάβοι, για αποκλειστικούς και μη νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία βετεράνων στρατιωτικών, για ξεναγούς ή υπαλλήλους ψυχαγωγικών υπηρεσιών που λειτουργούν σε εγκαταστάσεις του ομοσπονδιακού κράτους κ..λπ.

Οι εργολάβοι αυτοί θα πρέπει από τις 30 Ιανουαρίου του 2022 ως τις 30 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς να αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο και να το προσαρμόζουν αυτόματα τα επόμενα χρόνια ανάλογα με τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται πως καταργείται προηγούμενη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση φιλοδωρημάτων που κάλυπταν τις κατηγορίες των πιο χαμηλόμισθων υπαλλήλων με ωρομίσθιο λίγο πάνω από τα 7 δολάρια και οι οποίοι συμπλήρωναν…διά νόμου το εισόδημα με φιλοδωρήματα. Αυτά, με το νέο προεδρικό διάταγμα, καταργούνται ώστε να αυξηθούν οι μισθοί με βάση τα 15 δολάρια ανά ώρα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου συγκροτείται ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου που αναλαμβάνει την κινητοποίηση των ομοσπονδιακών φορέων, προγραμμάτων και πρακτικών που αφορούν τους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μαζί με τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς θα έχουν τον κεντρικό ρόλο “επόπτη” σε συνεργασία με αρμόδιους αξιωματούχους, υπουργεία, 22 μέλη της κυβέρνησης και ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το 55% υπέρ του Μπάιντεν

Τέτοιες κινήσεις φαίνεται πως βελτιώνουν την εικόνα της κυβέρνησης στους Αμερικανούς, γεγονός που αντανακλάται στην τελευταία δημοσκόπηση της Reuters/ Ipsos.

NYT: Κερδίζει ο Μπάιντεν ακόμα και αν πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις |  Liberal.gr

Σε δείγμα 4.423 ενηλίκων που διενεργήθηκε στις 12-16 Απριλίου σε δεκάδες πολιτείες, το 55% των ερωτηθέντων ενέκρινε τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην προεδρία, το 40% τις αποδοκιμάζει και οι υπόλοιποι δηλώνουν πως δεν είναι βέβαιοι πώς να τις αξιολογήσουν.

Τους περισσότερους “πόντους” φαίνεται πως δίνουν στον Πρόεδρο οι χειρισμοί που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών καθώς το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας καταγράφηκε στον τρόπο διαχείρισης του κορωνοϊού, την οποία επικροτεί το 65% των ερωτηθέντων.

Επίσης, το 90% των Δημοκρατικών, το 61% των ανεξάρτητων και το 39% των Ρεπουμπλικάνων είπαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο διαχείρισης του Μπάιντεν.

“Καλή βαθμολογία” παίρνει ο Μπάιντεν και σε ζητήματα διαχείρισης της οικονομίας και των εργασιακών θεμάτων. Το 52% των Αμερικανών απάντησαν πως επιδοκιμάζουν τον τρόπο που ο Μπάιντεν χειρίζεται την οικονομία και το 53% έδωσαν την ίδια απάντηση για τον αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, δυσαρέσκεια προκαλεί η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς το 42% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου για τα σύνορα και το 49% την αποδοκιμάζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα