ΑΘΗΝΑ
10:54
|
20.09.2024
Οργισμένες αντιδράσεις από μερίδα πολιτών για το “εγκληματικό”, όπως λένε, πείραμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Φλόριντα το σχέδιο απελευθέρωσης χιλιάδων γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στο πλαίσιο ενός σχεδίου της αμερικανικής περιφέρειας για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων εντόμων αλλά και την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με αυτά. Κάτοικοι στα νησάκια Κις της Φλόριντας κάνουν λόγο για ένα “εγκληματικό πείραμα” και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να γίνουν πειραματόζωα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπηρεσία Καταπολέμησης Κουνουπιών της Φλόριντας (FKMCD) και η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας “Oxitec”, η οποία υποστηρίζεται από το “Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς”, αναφέρουν ότι το πρώτο σμήνος γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών θα απελευθερωθεί στη νησιωτική περιοχή των Κις εντός της εβδομάδας.

Αρχικά το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση κυτίων με τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σε έξι τοποθεσίες. Σε διάστημα 12 εβδομάδων θα απελευθερωθούν 144.000 αρσενικά κουνούπια τους είδους “Aedes aegypti” που συνδέεται με τη μετάδοση ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Ζίκα. Ο στόχος του προγράμματος είναι τα αρσενικά γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, τα οποία δεν τσιμπάνε, να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά που τσιμπάνε τους ανθρώπους και μεταδίδουν τις ασθένειες. Τα θηλυκά κουνούπια που θα προκύψουν από αυτήν την “ένωση” είναι προγραμματισμένα να πεθάνουν και με αυτόν τον τρόπο οι αρχές της Φλόριντας ευελπιστούν να μειώσουν δραστικά τον πληθυσμό των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία κουνουπιών. Το είδος “Aedes aegypti” αποτελεί μόλις το 4% των κουνουπιών στη Φλόριντα αλλά είναι αυτό που ευθύνεται για τη μετάδοση των περισσότερων ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα σύμφωνα με την βρετανική “Oxitec”.

Οι ψεκασμοί έχει διαπιστωθεί πως δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της μετάδοσης ασθενειών κόμη και σε αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη όπως η Φλόριντα. Επιπλέον οι ψεκασμοί έχουν υψηλό κόστος, σημαντικά υψηλότερο από τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων κουνουπιών. Τον περασμένο Μάιο το σχέδιο της “Oxitec” έλαβε την έγκριση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι είναι ένα σχέδιο που μειώνει σημαντικά τη χρήση των βλαβερών για το τοπικό οικοσύστημα χημικών φυτοφαρμάκων.

Η βρετανική “Oxitec” ιδρύθηκε το 2002 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά ανήκει σε επενδυτές από τις ΗΠΑ και από τους μεγαλύτερους είναι το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς.  

Τι λένε οι ντόπιοι;

“Μπορεί να μην είμαστε επιστήμονες αλλά διαβάζουμε και ανησυχούμε”, δήλωσε κάτοικος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Φλόριντα Κις, “σας εκλιπαρώ να επανεξετάστε αυτή την απόφαση”, πρόσθεσε. 

“Το θεωρώ εγκληματικό να μας εκφοβίζουν με αυτό το πείραμα – είμαστε θύματα της τρομοκρατίας της FKMCD”, ανέφερε ένα άλλος πολίτης ενώ ανησυχίες εξέφρασαν και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μάλιστα αποκαλούν τα γενετικά τροποποιημένα έντομα ως “κουνούπια Φρανκεστάιν”.

Η εταιρεία έχει δώσει στο γενετικώς τροποποιημένο κουνούπι της την κωδική ονομασία OX5034. Αυτό έχει τροποποιηθεί γενετικά με τρόπο τέτοιο ώστε τα θηλυκά θα πεθαίνουν όταν βρίσκονται ακόμη στην φάση της προνύμφης, πριν δηλαδή μεγαλώσουν και είναι ικανά να τσιμπάνε και να μεταδίδουν ασθένειες. Οι αρχές του Τέξας έχουν και αυτές αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τα κουνούπια OX5034 και θα τα απελευθερώσουν σε κάποιες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα εντός του τρέχοντος έτους. Άλλες έρευνες έχουν αναπτύξει γονιδιακά τροποποιημένα κουνούπια τα οποία γεννούν στείρα αρσενικά ή θηλυκά.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα