ΑΘΗΝΑ
11:23
|
30.04.2024
Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «μια πολύ σοβαρή κατάσταση» επειδή ο ηγέτης τους «έκανε μια μεγάλη γκάφα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο προφανώς προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Βόρεια Κορέα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν «μια πολύ σοβαρή κατάσταση» επειδή ο ηγέτης τους «έκανε μια μεγάλη γκάφα».

«Η δήλωσή του αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να συνεχίσει να επιβάλλει εχθρική πολιτική έναντι του ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας), όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε την Κυριακή ο Κουόν Γιονγκ-Γκουν, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας για Υποθέσεις των ΗΠΑ.

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην πρώτη ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο, την περασμένη Τετάρτη, όταν ο αρχηγός των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν ως «σοβαρές απειλές» για την αμερικανική και παγκόσμια ασφάλεια. Είπε ότι θα συνεργαστεί στενά με συμμάχους για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών μέσω της διπλωματίας και της «αυστηρής αποτροπής».

Ο Κουόν χαρακτήρισε τη θέση του Μπάιντεν – αναφερόμενος στην αποτροπή της Πιονγκγιάνγκ έναντι του “διαρκούς πυρηνικού εκβιασμού” ως «απειλή» – μια «παράλογη» καταπάτηση του κυριαρχικού δικαιώματος αυτοάμυνας της Βόρειας Κορέας. Οι αμερικανικές πυρηνικές πολεμικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την ορκομωσία του Μπάιντεν τον Ιανουάριο «απέδειξαν στην πράξη ποιος πραγματικά απειλεί ποιον στη χερσόνησο της Κορέας και έδειξε ξεκάθαρα ότι πρέπει να χτίσει μια ισχυρή αποτροπή για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ»

Μια επιδεινούμενη κρίση θα ξεφύγει από τον έλεγχο για τις ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον διατηρήσει την «ξεπερασμένη πολιτική από μια ψυχροπολεμική σκοπιά», δήλωσε ο Κουόν. Ο Μπάιντεν «έκανε μια μεγάλη γκάφα υπό το φως της σημερινής άποψης», πρόσθεσε, και υποτιμώντας την Πιονγκγιάνγκ στην πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος κατέστησε σαφείς τις εχθρικές πολιτικές για τη Βόρεια Κορέα.

«Θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε για αντίστοιχα μέτρα και, με τον καιρό, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Κουόν.

Η σχέση Ουάσιγκτον-Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να ξεφεύγει από το δρόμο που προτιμά ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα παροτρύνει τον Μπάιντεν να αξιοποιήσει την πρόοδο που σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και να ανοίξει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη είπε στα τέλη Μαρτίου ότι ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Κιμ.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα