ΑΘΗΝΑ
01:58
|
28.04.2024
Κατά την παρουσίαση των στοιχείων χθες Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνευ προηγουμένου αύξηση από το 2001, όταν άρχισε η συλλογή των σχετικών δεδομένων, κατέγραψε το 2020 η εγκληματικότητα με πολιτικά κίνητρα στη Γερμανία, με δράστες κυρίως ακροδεξιούς.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων χθες Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για τεράστιο αρνητικό άλμα και ρεκόρ εγκλημάτων και αδικημάτων που έχουν ακροδεξιό πολιτικό υπόβαθρο. 

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα από υποστηρικτές της άκρας δεξιάς αυξήθηκαν σχεδόν 6% σε σχέση με το 2019, σε 23.064 και αντιπροσώπευαν πολύ πάνω από τα μισά όλου του φάσματος των πολιτικών εγκλημάτων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2001.

Τα βίαια εγκλήματα που καταχωρήθηκαν ως πολιτικά, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% από έτος σε έτος, σε 3.365 το 2020 και περιελάμβαναν 11 δολοφονίες και 13 απόπειρες δολοφονιών, ανέφερε ο Ζεεχόφερ.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ ανησυχητικοί, κυρίως επειδή έχει δημιουργηθεί τάση τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΣ και πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήσαμε μια περαιτέρω πόλωση της πολιτικής συζήτησης».

Η ασφάλεια αναδύεται ως βασικό πολιτικό ζήτημα πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών φοβούνται ότι ακροδεξιοί ακτιβιστές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απογοήτευση του κόσμου για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19, προκειμένου να υποκινήσουν βίαιες αντιδράσεις κατά των κρατικών θεσμών.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι έστελνε επιστολές μίσους σε δημόσια πρόσωπα χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο μιας νεοναζιστικής συμμορίας που θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία 10 ατόμων.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα