ΑΘΗΝΑ
13:14
|
30.04.2024
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι “έτοιμη να συζητήσει” την  άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

“Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών”, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 5 Μαΐου, με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την κατάργηση της πατέντας, με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά του Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα “πανίσχυρο παράδειγμα” της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Άμεση και αναμενόμενη ήταν η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών στην πρόταση Μπάιντεν περί απελευθέρωσης των πατεντών . Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών (Big Pharma), απέρριψε την πρόταση Μπάιντεν υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επισπεύσει τη διανομή των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Η απόφαση της αμερικανικής διακυβέρνησης να παρεκκλίνει από τους υφιστάμενους κανόνες των πατεντών για τα εμβόλια της νόσου Covid-19 είναι απογοητευτική”, αναφέρει η ανακοίνωση της IFPMA και προσθέτει, “δεν οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής ούτε δίνει τις πρακτικές λύσεις που απαιτούνται στη μάχη εναντίον της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Τουναντίον θα οδηγήσει σε πιθανές διαταραχές”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα