ΑΘΗΝΑ
17:45
|
28.04.2024
O Αλβανός πρόεδρος πάντως δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την επιτροπή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε σήμερα με 97 ψήφους υπέρ και έξι κατά την συγκρότηση ερευνητικής επιτροπής που θα εξακριβώσει εάν ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, παραβίασε το σύνταγμα παίρνοντας θέση υπέρ αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των εκλογών της 25ης Απρίλη.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος “Σοσιαλιστικού Κόμματος”, Τολάντ Μπάλλα κατηγόρησε τον πρόεδρο Μέτα πως απέτυχε στο συνταγματικό του καθήκον για διαφύλαξη της εθνικής ενότητας παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις εκλογές του περασμένου Απρίλη.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επικαλέστηκαν για τη συγκρότηση της επιτροπής τρία άρθρα του συντάγματος που ορίζουν πως ο πρόεδρος πρέπει να είναι αμερόληπτος, να απέχει από άλλα καθήκοντα ή αξιώματα και πως σε περίπτωση παραβίασης αυτών των αρχών θα πρέπει να αποπεμφθεί από το προεδρικό αξίωμα.

Ο Μέτα δεν αναγνωρίζει την επιτροπή

Παρόλα αυτά ο Αλβανός πρόεδρος παρέμεινε αμετακίνητος στην σκληρή κριτική έναντι της κυβέρνησης Ράμα ξεκαθαρίζοντας πως δεν αναγνωρίζει την ισχύ της κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει έρευνα σε βάρος του.

Image

Ο Ιλίρ Μέτα είχε κατηγορήσει προεκλογικά τον πρωθυπουργό και αρχηγό του “Σοσιαλιστικού Κόμματος”, Έντι Ράμα πως έχει συγκροτήσει κυβέρνηση κλεφτοκρατών και πως ασκεί αυταρχικά τα καθήκοντά του συγκεντρώνοντας ουσιαστικά στα χέρια του όλες τις εξουσίες:  εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική. Επιπλέον είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ράμα να διαχειριστεί την πανδημία στην Αλβανία.

Ο Μέτα ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά αργότερα αποσκίρτησε ιδρύοντας το κεντροαριστερό “Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση”(LSI). Το 2017 εξελέγη πρόεδρος με πενταετή θητεία και η σύζυγός του ανέλαβε τα ηνία ηγεσίας του κόμματος LSI στο οποίο έχει πει πως θα επανέλθει ως αρχηγός όταν λήθει η προεδρική του θητεία τον Ιούλιο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα