ΑΘΗΝΑ
17:16
|
27.04.2024
Η ενημέρωση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η ενημέρωση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν άνοιγμα των μουσείων από τις 14 Μαΐου, των κινηματογράφων από τις 21 Μαΐου και των ζωντανών προγραμμάτων από τις 28 του τρέχοντος μήνα.

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε ο παντελώς αστήρικτος ισχυρισμός της Βάνας Παπαευαγγέλου πως ξεπεράστηκαν τα 3 εκ. εμβολιασμών, δήλωση που επαναλαμβάνει όσα είχε πει προ ημερών ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Β. Παπαευαγγέλου: Η σταδιακή αποκλιμάκωση επετρεψε το άνοιγμα περεταίρω δραστηριοτήτων

«Τις δύο τελευταίες ημέρες το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο με αυτό της Μ. Εβδομάδας στο 4%» δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου προσπαθώντας να αιτιολογήσει το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρακολουθείτε στενά. Τα περισσότερα αφορούν σε ανθρώπους ηλικίας 20 με 60 ετών. Ο αριθμός νέων εισαγωγών εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων ασθενών συνεχίζει να είναι υψηλός. Για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Βλέπουμε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις. Έχουμε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων» πρόσθεσε και κατέληξε: «Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μειώνεται, αλλά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα χρειαστεί όλοι να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας».

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσε η αναφορά της κ. Παπαευαγγέλου στον αριθμό των εμβολιασθέντων, με την καθηγήτρια να ταυτίζεται με το κυβερνητικό αφήγημα που όμως διαψεύδουν οι αριθμοί.

Στο 5:15 ο ισχυρισμός της Β. Παπαευαγγέλου για 3 εκ. εμβολιασμούς

«Έχουμε ήδη εμβολιάσει 3 εκατομμύρια Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου (5:15 του παραπάνω βίντεο).

Ωστόσο πρόκειται για αναληθή ισχυρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μέχρι χθες, 6 Μαΐου, είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις 1.090.534 άνθρωποι. Με την πρώτη δόση είχαν εμβολιαστεί 2.333.934 άτομα ενώ αθροιστικά οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 3.424.468.

Στατιστικά

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει το Μεγάλο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες είχαν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση».

Γ. Μαγιορκίνης: καλύτερη εικόνα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες

«Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων οδήγησε σε αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας» σημείωσε με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς λόγω των αργιών της προηγούμενης εβδομάδας, καλύτερη εικόνα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε για να καταλήξει στην διατύπωση πως όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι οι νέοι οδηγούν την επιδημικότητα.

Ν. Χαρδαλιάς

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης και επιτρέπει τη σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων» δήλωσε με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

-Αναφερόμενος στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε:

-Από αύριο Σάββατο, ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

-Από Δευτέρα 10 Μαΐου, ανοίγουν δημοτικά και Γυμνάσια

-Από 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία

-Από 21 Μαΐου ανοίγουν το σινεμά

-Από 28 Μαΐου ανοίγουν τα ζωντανά προγράμματα

-Από 17 Μαΐου ανοίγουν τα ωδεία

-Από 17 Μαΐου ανοίγουν οι παιδικοί- βρεφονηπιακοι σταθμοί

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αιτωλικό και Κάλυμνο, τονίζοντας πως χρειάζεται επαγρύπνιση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα