ΑΘΗΝΑ
01:37
|
20.09.2024
Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προέτρεψε τον Ομάν να κάνει περισσότερα για να πείσει την κυβέρνηση της Υεμένης να αποδεχθούν την εκεχειρία που πρότεινε πρόσφατα η Σαουδική…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών προέτρεψε τον Ομάν να κάνει περισσότερα για να πείσει την υπό την ηγεσία των Σιιτών μαχητών Χούθι κυβέρνηση της Υεμένης να αποδεχθούν την εκεχειρία που πρότεινε πρόσφατα η Σαουδική Αραβία.

Την αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας για τη Μέση Ανατολή, Κρις Μέρφι, δηλώνοντας χθες Δευτέρα (11/5) ότι «μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση του Ομάν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα με σκοπό η τελευταία να κάνει περισσότερα για να πείσει τους Χούθι να συμμετάσχουν στην προτεινόμενη από το Ριάντ εκεχειρία».

Στο συγκεκριμένο ταξίδι, που έγινε στο πλαίσιο πενταήμερης επίσκεψης σε πλήθος χωρών της Μέσης Ανατολής, ο Μέρφι -από κοινού με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τιμ Λέντερκινγκ-,συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Χαμάντ Aλ-Μπουσαίντι, ενώ το παρόν έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ. Η συνάντηση θεωρήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη δεδομένου του παραδοσιακά μεσολαβητικού ρόλου που είχε το Ομάν στις διενέξεις των χωρών του Κόλπου και της Αραβικής χερσονήσου.

«Αυτή είναι η στιγμή για εκεχειρία» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο Μέρφι. «Οι Σαουδάραβες υπέβαλαν στο τραπέζι μια σοβαρή προσφορά. Τώρα ήρθε η ώρα για τους Χούθι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η στρατιωτική τους εκστρατεία στο Μαρίμπ θα καταλήξει σε ανθρωπιστική καταστροφή» πρόσθεσε ο Μέρφι.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι Χούθι να σταματήσουν την επίθεση στο Μαρίμπ. Και είναι επιτακτική ανάγκη οι Σαουδάραβες να αναλάβουν δεσμεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του αποκλεισμού τόσο στο λιμάνι Χοντέιντα όσο και στο αεροδρόμιο της Σαναά, που θα επιτρέψει τη ροή αγαθών πρώτης ανάγκης στη χώρα» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες του εξαετούς πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί και όσων έχουν συμμαχήσει με το επαναστατικό κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Το 2015, αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενεπλάκη στην εσωτερική σύγκρουση, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Υεμένης, Αμπντραμπού Μανσούρ Χαντί στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες της Υεμένης.

Πηγές: Middle East Monitor, N Gulf

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα