ΑΘΗΝΑ
08:19
|
18.10.2024
Πέντε χρόνια στη φυλακή - Είχαν συλληφθεί για τα ρούχα που φορούσαν σε εστιατόριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκαν δύο τρανς γυναίκες στο Καμερούν, στις οποίες είχε ασκηθεί δίωξη για “απόπειρα ομοφυλοφιλίας”. Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν φόβους ότι η καταδικαστική απόφαση αποτελεί μέρος μιας νέας εκστρατείας στοχοποίησης, δίωξης και ποινικοποίησης των σεξουαλικών μειονοτήτων στην αφρικανική χώρα.

Η Σακίρο, ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά κόσμο Loïc Njeukam, και η Πατρίσια, κατά κόσμο Roland Mouthe, καταδικάστηκαν την περασμένη Τρίτη. Εκτός από την “απόπειρα ομοφυλοφιλίας” κατηγορήθηκαν για προσβολή της δημοσίας αιδούς και για μη κατοχή εθνικής ταυτότητας. Όπως επισημαίνει ο “Γκάρντιαν” είναι εξαιρετικά σπάνιο στο Καμερούν να ασκηθεί δίωξη για μη κατοχή προσωπικών στοιχείων. Οι δύο τρανς γυναίκες συνελήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε ένα εστιατόριο στην Ντούλα, τη μεγαλύτερη πόλη του Καμερούν, εξαιτίας της αμφίεσής τους, όπως υπογραμμίζουν οι δικηγόροι τους.

Ο συνήγορος των δύο τρανς γυναικών Ρίτσαρντ Ταμφού χαρακτήρισε την ποινή “ασυνήθιστα αυστηρή”. “Είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστήριο επέλεξε να στείλει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα το μήνυμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Θέλουν να εκφοβίσουν την κοινότητα και να δείξουν ότι σε περίπτωση σύλληψης θα καταλήγουν στη φυλακή”.

Οι σεξουαλικές πράξεις ανάμεσα σε άτομα του  ιδίου φύλου είναι παράνομες στο Καμερούν και επισείουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη. Ωστόσο, εν προκειμένω το δικαστήριο δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι δύο κατηγορούμενες είχαν διαπράξει κάποια σεξουαλική πράξη. “Ήταν μια πολιτική απόφαση”, δήλωσε η Άλις Νκομ, επίσης δικηγόρος των δύο τρανς γυναικών, η οποία δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση στην απόφαση. “Είναι η ηγεσία της Γιαουντέ που είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να φέρουν την ομοφυλοφιλία στο Καμερούν”, πρόσθεσε.

Από τον Μάιο του 2020, 53 άτομα έχουν συλληφθεί έπειτα από επιδρομές σε οργανισμούς για τον ιό HIV και το AIDS. Υπάρχουν δε, και αναφορές ότι τα άτομα ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε αναγκαστικές “πρωκτικές εξετάσεις” για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για ομοφυλοφιλία, αναφέρει το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλάβρυτα: Λεωφορείο του ΚΤΕΛ με μαθητές έπεσε σε χαράδρα

Σεισμός 4,4 βαθμών στην Κεφαλονιά

1ο Πολιτικό Φεστιβάλ του Μέτωπου Λαϊκού Αγώνα «Ηλέκτρα Αποστόλου»

Ο καιρός σήμερα: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα