Ο Μάριο Ντράγκι που απολαμβάνει δύο γενναιόδωρες κρατικές συντάξεις από τα 59 του χρόνια και είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης περίπου 10 κατοικιών και έξι αγροτεμαχίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πάρει το μισθό του πρωθυπουργού.
Οι Ιταλοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις και ο Ντράγκι εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία προκειμένου να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τον μισθό των περίπου 110.000 ευρώ μικτά τον οποίο δικαιούται ως πρωθυπουργός.
Δεν ανέφερε τον λόγο για την απόφαση αυτή.
Όμως η αιτία είναι μάλλον προφανής καθώς ο ιταλικός νόμος υποχρεώνει τους ηγέτες,βουλευτές, γερουσιαστές κ.α. να μην έχουν δύο αλλά μία πηγή κρατικών εσόδων (μισθοί, συντάξεις).
Η φορολογική δήλωση του Ντράγκι για το 2020, που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Τετάρτη, δείχνει ότι τα ακαθάριστα εισοδήματά του ανέρχονταν σε 583.470 ευρώ το 2019. Από αυτά, 498.144 ευρώ ήταν από κρατικές συντάξεις τις οποίες λαμβάνει από προηγούμενες θέσεις που κατείχε ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.
Για να πάρει επομένως τον μισθό των 110.000 ευρώ το μήνα (μικτά) θα έπρεπε να αποποιηθεί τις (πιο γενναιόδωρες) συντάξεις.
Παρόλα αυτά υπήρξαν άνθρωποι όπως ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, ειδικός στην “πολιτική επικοινωνία” στο Πανεπιστήμιο Unimercatorum, που θέλησε να εξωραϊσει την επιλογή Ντράγκι, ερμηνεύοντας την απόφασή του να παραιτηθεί από τον μισθό του σαν δήθεν ένδειξη…”αλληλεγγύης” προς τους Ιταλούς που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την οικονομική ύφεση.
Μεγαλοσυνταξιούχος από τα 59 του χρόνια…
Ο 73χρονος Ντράγκι ήταν 54 ετών όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών το 2001 για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs στο Λονδίνο. Ήταν επίσης 64 ετών όταν αποχώρησε από την Τράπεζα της Ιταλίας.
Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Ντράγκι έπαιρνε σύνταξη 15.000 ευρώ τον μήνα μικτά από το υπουργείο Οικονομικών από την ηλικία των 59 ετών.
Ο προκάτοχος του Ντράγκι, ο Τζουζέπε Κόντε, έπαιρνε περίπου 90.000 ευρώ μικτά ως πρωθυπουργός, παραιτούμενος από το 20% του ποσού που δικαιούνταν.
Αρκετοί Ιταλοί πρώην πρωθυπουργοί, περιλαμβανομένου του Πάολο Τζεντιλόνι το 2016-18 και του Ενρίκο Λέτα το 2013-14 δεν έπαιρναν μισθό επειδή, αντίθετα με τον Ντράγκι, ήταν επίσης κοινοβουλευτικοί και η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει τη συσσώρευση εισοδήματος από δύο ιδιότητες.
Ο Μάριο Μόντι, που ήταν πρωθυπουργός το 2011-13, παραιτήθηκε από τον μισθό τον οποίο δικαιούνταν όταν ορίστηκε ισόβιος γερουσιαστής.