Στην «πυρά» κατέληξαν από τις υγειονομικές αρχές του Μαλάουι 19.610 ληγμένες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19.
Από έναν πληθυσμό περίπου 18 εκατ. ανθρώπων, η χώρα έχει καταγράψει 34.232 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 1.153 θανάτους. Το Μαλάουι έλαβε 102.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, τις οποίες απέκτησε από την Αφρικανική Ένωση στις 26 Μαρτίου, και χρησιμοποίησε σχεδόν το 80% αυτών. Όμως η ημερομηνία λήξης στις ετικέτες ήταν στις 13 Απριλίου, οπότε τα φιαλίδια βγήκαν από τις ψυχρές συνθήκες που απαιτούνται για την αποθήκευσή τους.
Ο γενικός γραμματέας Υγείας του Μαλάουι είπε στο BBC ότι το συμβάν ήταν ατυχές αλλά τα οφέλη υπερέβαιναν τους κινδύνους. «Όταν οι τα νέα ότι είχαμε ληγμένα εμβόλια διαδόθηκαν, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι δεν ερχόταν στις κλινικές μας για να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Δρ. Τσαρλς Μουανσάμπο.
«Αν δεν τα κάψουμε, οι άνθρωποι θα πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που έχουν λήξει στις εγκαταστάσεις μας και αν δεν έρθουν, ο Covid-19 θα τους χτυπήσει σκληρά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η καύση των δόσεων ήταν «απλώς τυπική», καθώς είχαν ήδη ουσιαστικά καταστραφεί.
Το Μαλάουι δεν είναι η μόνη χώρα στην Αφρική όπου έχουν λήξει εμβόλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρχικά ζήτησε από τα αφρικανικά κράτη να κρατήσουν τα εμβόλια μέχρι να διαπιστώσει εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Πλέον προτρέπει τα εμβόλια που έχουν ήδη αποσταλεί με καθορισμένη ημερομηνία λήξης να καταστραφούν.
«Ενώ η απόρριψη εμβολίων είναι βαθύτατα λυπηρή στο πλαίσιο οποιουδήποτε προγράμματος ανοσοποίησης, ο ΠΟΥ συνιστά αυτές οι ληγμένες δόσεις να αφαιρεθούν από την αλυσίδα διανομής και να απορριφθούν με ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 17 Μαΐου.
Άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή έχουν διάρκεια ζωής έως 36 μήνες. Η πρόκληση με τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για λιγότερο από ένα χρόνο και δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους μετά από μεγάλες περιόδους.
Πηγές: BBC, Africanews