ΑΘΗΝΑ
02:34
|
13.05.2024

Ο Περουβιανός πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χαβιέρ Φελίπε Ρικάρδο Πέρες δε Κουέγιαρ πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 100 ετών. Γεννημένος το 1920 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Περουβιανός πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Χαβιέρ Φελίπε Ρικάρδο Πέρες δε Κουέγιαρ πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 100 ετών. Γεννημένος το 1920 στη Λίμα, ο περουβιανός διπλωμάτης ήταν ο πέμπτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (1982-1991) καθώς διαδέχτηκε τον Κουρτ Βαλντχάιμ.

Στα επόμενα χρόνια της καριέρας του υπήρξε  πρεσβευτής, υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία του Περού –ήττηθηκε από τον τότε πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Είχε επίσης διατελέσει ειδικός επιτετραμμένος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο (1975-1977).

Στις 19 Ιανουαρίου, στα γενέθλια των 100 χρόνων του, ο νυν γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του έκανε τιμητική αναφορά: «Με μεγάλη υπερηφάνεια και με μεγάλη χαρά σου απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου, με την ευκαιρία των εκατοστών σου γενεθλίων. Σκέφτομαι συχνά το παράδειγμά σου και την εμπειρία σου, που με εμπνέουν και με καθοδηγούν. Η ζωή σου εκτείνεται όχι μόνο σε έναν αιώνα, αλλά και σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Εθνών».

Toν θάνατό του γνωστοποίησε ο γιος του Φρανσίσκο Πέρες δε Κουέγιαρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP: «Ο πατέρας μου πέθανε έπειτα από μια περίπλοκη εβδομάδα, εξέπνευσε στις 20:09 κι αναπαύεται εν ειρήνη.

Η κηδεία θα τελεστεί αύριο Παρασκευή. Αφού αποδοθούν τιμές στη σωρό του, στο ανάκτορο Τόρε Τάγκλε, θα ενταφιαστεί στο νεκροταφείο Πρεσβιτέρο Μαέστρο της Λίμας.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα