ΑΘΗΝΑ
17:22
|
09.05.2024
Την αναδοχή των παιδιών από ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Image by Zachtleven fotografie from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας, μια συμμαχία ‘εθελοντριών’ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδοχή ως και 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε νησιά της Ελλάδας.

Το timing του Βερολίνου δεν είναι τυχαίο, αφού η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ με βασικό θέμα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, “Αυτές τις μέρες διεξάγεται διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με θέμα μια ανθρωπιστική λύση”. Για την αναδοχή των παιδιών από την περίφημη ‘συμμαχία εθελοντριών χωρών’ (οι οποίες δεν κατονομάζονται), η Γερμανία δηλώνει ότι “Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που βιώνουν 1.000 ως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά. Πρόκειται συγκεκριμένα για παιδιά που ασθενούν κι έχουν επειγόντως ανάγκη από ιατρικές περιποιήσεις, καθώς και για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια.

Η κίνηση αυτή του κυβερνητικού σχηματισμού της Μέρκελ εκλαμβάνεται ως μια πρώτη αντίδραση στην πίεση που ασκούν εδώ και αρκετές ημέρες τα κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία, προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά το Βερολίνο, να αναλάβουν την αναδοχή παιδιών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια από τα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας, μετά την μετάδοση πληροφοριών στη χώρα σχετικά με την επισφαλή κατάσταση πολλών ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Στελέχη της συντηρητικής παράταξης της Μέρκελ έχουν ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες, θεωρώντας πως μια τέτοια χειρονομία θα στείλει το λάθος ‘σήμα’ στους μετανάστες, ότι δηλαδή είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, γεγονός που είχε σημαντικό πολιτικό κόστος για την παράταξη της Μέρκελ, προκάλεσε συνολικά πολιτική αναταραχή και έδωσε σημαντική ώθηση στις δυνάμεις της άκρας δεξιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα