ΑΘΗΝΑ
14:33
|
12.05.2024
Το διάταγμα θα αφορά στις άδειες μόνιμης παραμονής και όχι στις βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο περίγραμμα του διατάγματος που θα αναστέλλει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, το οποίο θα υπογραφεί -το πιθανότερο- σήμερα Τετάρτη, αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διευκρινίζοντας, ότι θα εφαρμοστεί αρχικά για 60 ημέρες και ότι θα αφορά όλους όσοι επιδιώκουν να εξασφαλίζουν πράσινες κάρτες (άδειες μόνιμης παραμονής) και όχι εκείνους που ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας. 

 “Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο”, επανέλαβε, επιστρέφοντας στο αφήγημα της μετανάστευσης και με φόντο τους 22 εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

“Η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική”, ξεκαθάρισε, καθώς κρίνει πως “θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια”.

“Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών”, διευκρίνισε, αλλά θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ χορήγησαν άδειες μόνιμης παραμονής σε 557.000 ανθρώπους και άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας σε 462.000 κατά το 2019 -σημαντικά μειωμένος αριθμός σε σύγκριση με τις 617.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί το 2016.

Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς αντιπάλους του να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή μεταναστευτική του γραμμή του.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, δήλωσε πως το διάταγμα έχει “σκοπό να εκτρέψει την προσοχή των Αμερικανών από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού” καθώς πρόκειται για απόφαση “αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του”.

Δριμεία κριτική άσκησε και ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζέρι Νάντλερ, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. “Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση”, αντέτεινε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες προσέφερε σημαντική “βοήθεια” στην συνέχιση της σκληρής μεταναστευτικής γραμμής της κυβέρνησης Τραμπ. Πριν από έναν μήνα, επέτρεψε να συνεχιστεί η πολιτική επαναπροώθησης στο Μεξικό 60.000 και πλέον αιτούντων άσυλο.

Η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στις ΗΠΑ που εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών υπηρεσιών, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.802 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό, ενώ διαπιστώθηκαν άλλα 27.046 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την πανδημία, ανέρχεται πλέον σε 45.316, ενώ οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό, ανέρχονται σε 819.805.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχαν καταγραφεί δύο πολύ βαρείς ημερήσιοι απολογισμοί (3.800 και 4.500 νεκροί) αλλά αυτό οφειλόταν, εν μέρει, στο ότι προστέθηκαν στα θύματα εκατοντάδες θάνατοι που “πιθανόν συνδέονταν” με τον COVID-19, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα δεδομένα ως εκείνη τη στιγμή.

Το προηγούμενο μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ είχε επίσης καταγραφεί στις ΗΠΑ, με πάνω από 2.500 θανάτους την 15η Απριλίου.

“Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ”, δήλωσε παρ’ όλ’ αυτά ο Ντόναλντ Τραμπ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα