ΑΘΗΝΑ
16:33
|
24.04.2024
Πληθαίνουν οι φωνές κατά της κυβέρνησης και υπέρ των πασχόντων καλλιτεχνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η διαμάχη Κραουνάκη- Πρωτοψάλτη με τον συνθέτη να επιστρέφει δριμμύτερος ζητώντας χρηματική αποζημίωση από τον Δήμο Αθηναίων γιατί η Άλκηστις κατά την διάρκεια της κινούμενης συναυλίας της πάνω σε φορτηγό, στους δρόμους της Αθήνας, ερμήνευσε τραγούδια του, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την άδειά του.

“Αυτό που έγινε είναι πολύ σιχαμερό, δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι, έγινε βιασμός του πνευματικού μου δικαιώματος, όσο κι αν γράφουν τα τσιράκια της κυβέρνησης”, είχε δηλώσει ο Σταμάτης Κραουνάκης, λίγο μετά το πέρας του event ‘Από τον δρόμο με αγάπη’.

Ο γνωστός συνθέτης είχε προϊδεάσει πως θα κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Αθηναίων ξεκαθαρίζοντας ότι “θα έπρεπε να έχω ερωτηθεί εάν θέλω το τραγούδι μου να παιχτεί έξω από το Μαξίμου σε κατάσταση πανδημίας μπροστά στον Μητσοτάκη που καθόλου δεν χωνεύω…”. 

Όπερ και εγένετο! Ο καλλιτέχνης έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και στην εταιρεία “Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Α.Ε”, ζητώντας να ενημερωθεί για το ποσό που προτίθεται να του καταβάλει ο Δήμος “εντός προθεσμίας πέντε ημερών”. Στο εξώδικο αναφέρει πως το ποσό θα διατεθεί στους “πάσχοντες και αδυνατούντες καλλιτέχνες δημιουργούς”.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην εξώδικη διαμαρτυρία του: “Με μεγάλη απογοήτευση, διαπίστωσα ότι στο πλαίσιο της ως άνω εκδήλωσης, ερμηνεύτηκαν ορισμένα από τα τραγούδια- δημιουργήματα μου, δίχως προηγουμένως να έχω ερωτηθεί προς τούτο, πολλώ δε μάλλον δίχως να έχω παραχωρήσει την εκ του νόμου απαιτούμενη άδεια και συγκατάθεση. Κατά τα ανωτέρω έλαβε χώρα χωρίς την αναγκαία άδεια- συναίνεση- έγκριση μου καθ΄υπέρβαση κάθε δικαιώματος μου, δημόσια εκτέλεση μουσικής. Αυτό αποτελεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού- ιδιοκτήτη του πνευματικού έργο”.

Πυρά δημιουργών κατά της κ. Μενδώνη

Υπέρ των “πασχόντων και αδυνατούντων” καλλιτεχνών, συνθετών και στιχουργών και κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και των υποτιθέμενων μέτρων στήριξης προς αυτούς, έχουν τοποθετηθεί διάσημοι δημιουργοί της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Σφοδρή επίθεση κατά της κ. Μενδώνη είχε εξαπολύσει o Φοίβος Δεληβοριάς κατηγορώντας την, σε δραματικούς τόνους, ότι με τις εξαγγελίες της βάζει “τίτλους τέλους” για τους συνθέτες-στιχουργούς. Ο συνθέτης ξεκαθάρισε ότι “θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας” και προειδοποίησε την υπουργό Πολιτισμού για μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Πυρά κατά του εμπαιγμού της υπουργού Πολιτισμού για τα ανύπαρκτα μέτρα στήριξης, αλλά και της κυβέρνησης είχε εκτοξεύσει σε σκληρή ανάρτησή του και ο Γιάννης Αγγελλάκας: “Εφήμερα πολιτικά κοκοράκια σταματήστε να κρίνετε εξ ιδίων. Το μόνο πράγμα που αφήνετε πίσω σας είναι λάσπη, σάλια, δυστυχία και χολή” στηλίτευσε εξοργισμένος από την αλαζονική συμπεριφορά του Άδωνη Γεωργιάδη και των δημοσιογράφων που κατηγόρησαν αντίστοιχα τους Φοίβο Δεληβοριά και Σταύρο Ξαρχάκο.

Κατά της κυβερνητικής αδιαφορίας για την επιβίωσή τους στις δύσκολες ώρες της πανδημίας ήταν και η έντονη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή από τους ενωμένους Έλληνες art workers.

Παρά τις διαμαρτυρίες του καλλιτεχνικού κόσμου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, αγνοώντας επιδεικτικά τους συνθέτες και τους στιχουργούς, οι οποίοι είναι πασιφανές ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή παγκόσμια, οι συνθέτες και οι στιχουργοί ενισχύονται από σοβαρά κυβερνητικά μέτρα και από τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Όλα αυτά όμως από κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο των καλλιτεχνών στην πρόοδο και την οικονομία, σε αντιδιαστολή με την ελληνική κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη που τους θέτει στο περιθώριο.

Ωστόσο, η μάχη καλλιτεχνών και υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζεται καθώς τα σωματεία των καλλιτεχνών επιστρέφουν με νέα μεγάλη κινητοποίηση στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα