Το υπουργείο Υγείας της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης Χαντί της εμπόλεμης Υεμένης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε τρεις νέους θανάτους από τον κορονοϊό και 37 νέα κρούσματα μόλυνσης. Παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η χώρα κινδυνεύει με “καταστροφικό” επισιτιστικό πρόβλημα λόγω της πανδημίας.
Ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε στις έξι επαρχίες της χώρας που ελέγχει η κυβέρνηση Χαντί, διευκρίνισε το υπουργείο.
Έτσι, ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αυξήθηκε σε 28 νεκρούς επί συνόλου 167 κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο, διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ πιο μεγάλος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πέντε ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στη χώρα τη 10η Απριλίου.
Στη Σανάα, που τελεί υπό τον έλεγχο του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούθι, οι αντάρτες έκαναν λόγο το Σάββατο για δύο νέα κρούσματα και συνολικά 4 στη βόρεια Υεμένη, ανάμεσα στα οποία ένα θανατηφόρο.
Ωστόσο και στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, η επιδημιολογική κατάσταση θεωρείται πως είναι πιο σοβαρή.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο ιός εξαπλώνεται χωρίς ανίχνευση στη χώρα.
Η κυβέρνηση Χαντί έχει επιβάλει μεταξύ άλλων νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Άντεν και άλλες μεγάλες πόλεις που θεωρητικά ελέγχει.
Η κυβέρνηση του Άντεν έχει ζητήσει επείγουσα οικονομική βοήθεια και προστατευτικό εξοπλισμό από διεθνείς οργανώσεις αλλά και από την παγκόσμια κοινότητα ώστε να στηριχθεί ο κατεστραμένος τομέας Υγείας και να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Δεδομένου ότι, το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, οι κρατικές δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη, εκατομμύρια εξαρτώνται απόλυτα από την επισιτιστική βοήθεια, η κατάσταση στη χώρα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη και τα πάντα μαρτυρούν την εξαθλίωση που έχουν υποστεί οι κάτοικοι ύστερα μάλιστα και από την επιδημία χολέρας που σκότωσε χιλιάδες Υεμενίτες.
Μία από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, η Υεμένη, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες του εξαετούς πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί και όσων έχουν συμμαχήσει με το επαναστατικό κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού στη χώρα όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, έπειτα από χρόνια πολέμου, που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη στη σύρραξη η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών χωρών, για να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπ Μανσούρ Χαντί .
Το 80% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με την UNICEF ο αριθμός των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών που έχουν ανάγκη θεραπείας από τον υποσιτισμό, αγγίζει τα δύο εκατομμύρια.