ΑΘΗΝΑ
19:22
|
03.05.2024
Ο ΟΗΕ αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του κόσμου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για εκεχειρίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολεμικές συρράξεις ανά τον πλανήτη έχουν εξωθήσει 660.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις 23 Μαρτίου – ήταν η μέρα που γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε παγκόσμια εκεχειρία προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να επικεντρωθούν στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Χθες, Πέμπτη 21/05, ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκληση του για κατάπαυση του πυρός σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες, μετά την καταγγελία του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου (Norwegian Refugee Council, NRC), ότι ο ΟΗΕ απέτυχε στην επιβολή της εκεχειρίας, στις ειρηνευτικές συνομιλίες και στην προστασία των πολιτών του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Γιαν Έγελαντ (Jan Egeland), γενικός γραματέας του NRC, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται και σκοτώνονται, οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καυγαδίζουν σαν κακομαθημένα παιδιά. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να προστατευθούν επαρκώς όλες οι κοινότητες από τον Covid-19. Η συγκυρία δεν προσφέρεται για πολιτικές επιπέδου νηπιαγωγείου”.

Σύμφωνα με το NRC, η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο είναι η Δημοκρατία του Κονγκό, όπου 480.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα πυρά του πολέμου ανάμεσα στον εθνικό στρατό της χώρας και τους αντάρτες.

Στα ‘κόκκινα’ και η Υεμένη, όπου παρά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι βομβαρδισμοί και οι από αέρος επιθέσεις συνεχίζονται αδιαλλείπτως, με αποτέλεσμα 24.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Πηγή: The Guardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα