ΑΘΗΝΑ
14:33
|
20.04.2024
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζήτησαν να "προστατευθεί" η ιατρικη έρευνα από πιθανό σαμποτάζ της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα ρεπουμπλικανών γερουσιαστών παρουσίασε τη ‘Νομοθετική Πράξη Προστασίας του Εμβολίου κατά του Covid-19’, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που το εμβόλιο δημιουργηθεί στις ΗΠΑ θα πρέπει να “προστατευθεί” από πιθανό σαμποτάζ ή κλοπή από την πλευρά της Κίνας.

Ηγέτης των επτά είναι ο Ρικ Σκοτ (Rick Scott), συντηριτικός γερουσιαστής από τη Φλόριντα, ο οποίος κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου επέμεινε ότι οι ΗΠΑ “πρέπει να μην επιτρέψουν στην Κίνα να κλέψει ή να σαμποτάρει τις αμαρικανικές έρευνες για την παρασκευή εμβολίου”.

“Η Κομμουνιστική Κίνα είναι υπεύθυνη για την πανδημία του κορονοϊού και τα ψέμματά της κοστίζουν ζωές Αμερικανών” δήλωσε ο Σκοτ, συνεχίζοντας το ντελιριό του με επιθέσεις κατά της Κίνας: “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους κομμουνιστές να τη γλιτώσουν αυτήν τη φορά και σίγουρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κλέψουν το εμβόλιο ή να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία του”.

Για να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω πράξη απαιτούνται -εκτός από την έγκριση της Γερουσίας – αδειοδοτήσεις από το State Department, το FBI και σχεδόν όλες τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, αφού προβλέπει εξονυχιστικούς ελέγχους σε “όλους τους Κινέζους φοιτητές επί αμερικανικού εδάφους” και σε όσους εργάζονται στο πεδίο της έρευνας για την παρασκευή του εμβολίου.

Η Μάρσα Μπλάκμπερν (Marsha Blackburn), μία εκ των επτά γερουσιαστών δήλωσε πως “δεν θα σταθούμε άπραγοι να τους βλέπουμε να υποκλέπτουν αμερικανικές έρευνες μέσω κατασκόπων που εμφανίζονται ως φοιτητές”.

Κανείς από τους γερουσιαστές δεν κατέθεσε κάποιο στοιχείο που να υποννοεί έστω παρεμπόδιση των αμερικανικών ερευνών από την πλευρά της Κίνας, ενώ δεν απάντησαν και στο εύλογο ερώτημα γιατί η Κίνα ή οποιοδήποτε κράτος να θέλει να παρεμποδίσει τις έρευνες – όλοι έχουν ανάγκη το εμβόλιο.

Η συνολική ιδέα των γουριαστών, ότι το εμβόλιο θα είναι “αμερικανικό” και θα πρέπει να προστατευθεί από τον έξω κόσμο είναι εντελώς αντίθετη με όσα πρεσβεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει συνεργασία μεταξύ των κρατών προκειμένου να αποκτήσει η ανθρωπότητα ένα εμβόλιο το συντομότερο δυνατό.

Εννοείται ότι η πρόταση των επτά έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενώ πολίτες καταγγέλουν στα social media ότι για μια ακόμα φορά η συντηρητική παράταξη προτάσσει τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών έναντι της δημόσιας υγείας.

Το νομοσχέδιο απηχεί τη ρητορική του προέδρου Τραμπ που εδώ και δύο μήνες κατηγορεί ευθέως την Κίνα και τον ΠΟΥ για απόκρυψη στοιχείων και συγκάλυψη των λαθών που έγιναν στο αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας. Ο Τραμπ, μάλιστα, έχει διακόψει προσωρινά τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, απειλώντας ότι η αμερικανική βοήθεια προς τον οργανισμό θα διακοπεί δια παντός.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα