ΑΘΗΝΑ
07:58
|
01.12.2021
Η αφγανική κυβέρνηση απελευθερώνει 900 Ταλιμπάν ως απάντηση στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για εκεχειρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους σήμερα 900 Ταλιμπάν, ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, την ώρα που παραμένει σε ισχύ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η εκεχειρία που κήρυξαν το Σάββατο οι αντάρτες και η οποία τερματίζεται το βράδυ.

“Προβλέπεται (…) να απελευθερώσουμε 900 κρατούμενους σήμερα”, δήλωσε ο Τζαβίντ Φαϊζάλ εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Καθώς οι δικαστικές διαδικασίες είναι πολύ γραφειοκρατικές, τα έγγραφα που απαιτούνται παίρνουν περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύουμε. Οπότε, ως το τέλος της ημέρας ίσως φτάσουμε σε έναν αριθμό μεταξύ των 800 και των 900. Όμως η απόφαση που έχει ληφθεί προβλέπει την απελευθέρωση 900 (κρατούμενων Ταλιμπάν) σήμερα”, εξήγησε.

Άλλη πηγή από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή. “Οι απελευθερώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Ο Ταλιμπάν, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, προκάλεσαν έκπληξη το Σάββατο όταν ανακοίνωσαν μονομερώς την αναστολή των εχθροπραξιών ώστε οι συμπολίτες τους να “μπορέσουν να γιορτάσουν με ειρήνη και άνεση” το Άιντ.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αμέσως δέχθηκε την πρόταση. Την Κυριακή ξεκίνησε “μια διαδικασία απελευθέρωσης έως και 2.000 κρατούμενων Ταλιμπάν, σε μια κίνηση καλής θέλησης ως απάντηση στην ακνακοίνωση των Ταλιμπάν για εκεχειρία”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Σεντίκ Σεντίκι.

Σύμφωνα με τον Φαϊζάλ, 100 κρατούμενοι Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Δευτέρα και βάσει του αρχικού σχεδίου θα απελευθερώνονται άλλοι 100 κάθε ημέρα “μέχρι να φτάσουμε τους 2.000”.

Η ανταλλαγή κρατουμένων – έως και 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας– προβλέπεται στη συμφωνία που υπέγραψαν οι αντάρτες στις 29 Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ στη Ντόχα, την οποία όμως δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ.

Οι αφγανικές αρχές πριν την εκεχειρία είχαν αφήσει ελεύθερους περίπου 1.000 κρατούμενους, ενώ οι αντάρτες περίπου 300.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα