ΑΘΗΝΑ
20:36
|
26.04.2024
Αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγορούν τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ για "επιβολή" προτύπων στις εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19, ζητούν περισσότερη "ψηφιακή κυριαρχία".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορυφαίοι αξιωματούχοι σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας στην Ευρώπη επικρίνουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες για την “επιβολή” προτύπων στις εφαρμογές ιχνηλάτησης του Covid-19 και καλούν την Ευρώπη να αποκοπεί από την εξάρτησή της από ξένες εταιρείες τεχνολογίας.
Σε μια κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αξιωματούχοι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δήλωσαν ότι αποτελεί πρόκληση το να δοθούν τεχνικές λύσεις στις προσπάθειες ιχνηλάτησης του Covid-19 που να “είναι αποτελεσματικές διασυνοριακά” στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα συγκεκριμένες εθνικές απαιτήσεις. Η Ευρώπη, αναφέρει η δήλωση, έχει δεσμευτεί να αναπτύξει “εφαρμογές που είναι εθελοντικές, ανοιχτού κώδικα, προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και επίσης προσωρινές”.
Οι προσπάθειες “επιβολής” διαφορετικών τεχνολογικών προτύπων από ξένες εταιρείες θα ήταν μια “χαμένη ευκαιρία” για συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει το ανακοινωθέν.
Οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν συγκεκριμένα τους “παγκόσμιους ψηφιακούς παίκτες” στους οποίους αναφέρονταν, αλλά τόσο η Google όσο και η Apple βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης της τεχνολογίας ιχνηλάτησης Covid-19 που υιοθετήθηκε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι εφαρμογές στοχεύουν στο να ειδοποιούν τους χρήστες σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει βρεθεί θετικό στο Covid-19.
Η εμπειρία του Covid-19 έδειξε τη σημασία της ενίσχυσης της “ψηφιακής κυριαρχίας” του μπλοκ, την οποία οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα είναι η “βάση για την επίτευξη βιώσιμης ανταγωνιστικότητας” σε ευρωπαϊκό επίπεδο και “ο κύριος καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη”.
Μετά από αρχικές προσπάθειες να ακολουθήσουν εγχώριες προσεγγίσεις για εφαρμογές ιχνηλάτησης, οι ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία εγκατέλειψε τις δικές της εθνικές προτάσεις – σταδιακά ενέδωσαν και χρησιμοποίησαν συστήματα που αναπτύχθηκαν από την Google και την Apple, παρά τις ανησυχίες περί απορρήτου που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι τα δεδομένα θα υποβάλονται σε επεξεργασία στις συσκευές των χρηστών για τη διατήρηση της ιδιωτικότητας, και όχι από κεντρικούς διακομιστές που διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές – μια μέθοδος που ορισμένοι λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κρατικής παρακολούθησης.
Από την άλλη, η Γαλλία αποφάσισε να προχωρήσει με το δικό της κεντρικό μοντέλο, παρακάμπτοντας την Google και την Apple, παρόλο που υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διαλειτουργικότητα σε smartphone που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα iOS και Android. Αναμένεται να θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή της στις 2 Ιουνίου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην Politico ότι η Ευρώπη πρέπει να “κάνει μια συζήτηση για το πώς η Silicon Valley αναλαμβάνει όλο και περισσότερο τη δουλειά ενός εθνικού κράτους”, αλλά ότι η συζήτηση αυτή δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί “εν μέσω πανδημίας”.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα