ΑΘΗΝΑ
09:10
|
05.05.2024
Οι Financial Times ανακάλυψαν αυτό που ζούμε δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα: Πρόκειται για τη χώρα στην οποία ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας και αυτό που βιώνουν εδώ και δεκαετίες οι περισσότεροι Έλληνες, πως δηλαδή, ζουν στη χώρα όπου ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι, ανακάλυψαν σήμερα οι Financial Times.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίας με τίτλο: «Greece’s economic rebound in (painful) context» που υπογράφει η Βαλεντίνα Ρομέι  διαπιστώνει πως ενώ η Ελλάδα είχε ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία της αμέσως μετά την κρίση της πανδημίας και απολαμβάνει σήμερα τους καλύτερους δείκτες επιδόσεων στην οικονομία, έχει γίνει η φτωχότερη στην ευρωζώνη…

Το ρεπορτάζ εστιάζει στα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η EUROSTAT και τα οποία έδειξαν πως το ελληνικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ έπεσε κατά 10,8% και στο 162% το 2023.

Τονίζει επίσης πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% το 2023 επισκιάζοντας το πενιχρό 0,3% της Γερμανίας.

Ωστόσο, η ευημερία των δεικτών δεν αντανακλάται στην κακή ποιότητα ζωής και οικονομικής κατάστασης των περισσότερων Ελλήνων. Από το 2009 και έπειτα , 10 χώρες αύξησαν το βιοτικό τους επίπεδο πάνω από αυτό της Ελλάδας με αποτέλεσμα σήμερα ο λαός της χώρας «να είναι ο δεύτερος πιο φτωχός μετά την Βουλγαρία και η φτωχότερη στην ευρωζώνη».

Μάλιστα η αρθρογράφος προβλέπει πως σύντομα η Ελλάδα θα γίνει η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε, επισημαίνοντας τους χαμηλούς μισθούς και τη βαριά φορολογία που υφίστανται οι περισσότεροι Έλληνες.

Τονίζει πως η ελληνική οικονομία σήμερα είναι στην πραγματικότητα «19% πιο μικρή από το 2007, παρά την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ η οικονομία της ΕΕ συνολικά αυξήθηκε κατά 17%» Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά πως το οικονομικό χτύπημα είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930.

Οι πραγματικοί μισθοί «μειώνονται σταθερά ως το 2022  και είναι «κάτω 30% σε σχέση με το επίπεδο πριν την κρίση» του 2008-9.

Η κατρακύλα των μισθών στην Ελλάδα αποτυπωμένη σε γράφημα των Financial Times

Το άρθρο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην τελευταία του έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνο -καθώς το 90% των υποδομών του τουρισμού και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε υψηλούς κλιματικούς κινδύνους- και στα ολοένα πιο θλιβερά δημογραφικά στοιχεία.

Παράλληλα παρατηρείται μείωση στις γεννήσεις στην Ελλάδα σε χαμηλό ενενήντα ετών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση και συρρικνώνοντας τον πληθυσμό, καθώς πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να γιορτάζεται, αλλά πρέπει να την εξετάζουμε στο πλαίσιο της σημαντικής οικονομικής κρίσης που άφησε τη χώρα σε μια τρύπα, για να βγει από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά» καταλήγει το άρθρο.

Η αντίδραση της Νέας Αριστεράς

Με αφορμή το άρθρο αυτό, καταγράφηκαν αντιδράσεις από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος σε σχετική ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ επισήμανε: «Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θερμά συγχαρητήρια!»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα