ΑΘΗΝΑ
19:54
|
18.05.2024
Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας στην Κούβα, ως ένδειξη υποστήριξης στον Παλαιστινιακού αγώνα.
Κινητοποιήσεις στην Κούβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αντίθεση με το σενάριο που εκτυλίχθηκε σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, όπου οι κατασκηνώσεις φοιτητών για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία και επιθέσεις από ακροδεξιούς, το Πανεπιστήμιο της Αβάνας πραγματοποίησε την Παρασκευή μια συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Γάζα και σύμφωνα με την ακλόνητη υποστήριξη της Κούβας προς τον παλαιστινιακό λαό.

Όπως αναφέρει το Radio Havana:

Από την ίδρυσή της, η Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής (ELAM) έχει ανοίξει τις πόρτες της σε νέους Παλαιστίνιους που επιδιώκουν να εκπληρώσουν το όνειρό τους να γίνουν γιατροί. Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τη Λωρίδα της Γάζας, σπουδάζουν σήμερα ιατρική στην Κούβα, τόσο στο ELAM όσο και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

Η σύγκριση των όσων αντιμετώπισαν οι θαρραλέοι φοιτητές σε πάνω από 80 πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ για να εκφράσουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στη γενοκτονία που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ (με πάνω από 2300 από αυτούς να έχουν συλληφθεί σύμφωνα με τους New York Times), και των όσων εκτυλίχθηκαν εδώ στην Αβάνα την Παρασκευή δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Εδώ τα εμβληματικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο άγαλμα Alma Mater στην είσοδο του πανεπιστημίου γέμισαν με Παλαιστίνιους που ζουν και πηγαίνουν σχολείο εδώ, Κουβανούς φοιτητές που φοιτούν στο πανεπιστήμιο, Κουβανούς αθλητές, μέλη του στρατού, μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Raúl Torres, Marcos David Fernández και των διεθνών Κουβανών καλλιτεχνών Buena Fe, μέλη της κοινότητας και τις οικογένειές τους και ομάδες αλληλεγγύης που βρέθηκαν εδώ για τους εορτασμούς της Διεθνούς Πρωτομαγιάς. Όλοι στέκονταν με ενθουσιασμό και ζητωκραύγαζαν και φώναζαν, ώμο με ώμο για την Παλαιστίνη.

Ο Watan Jamil Alabed, ένας Παλαιστίνιος γιατρός που αποφοίτησε στην Κούβα, αναφώνησε στο πλήθος: «Οι φοιτητές βρίσκονται στην πρωτοπορία και πιστεύουν στη νίκη του αγώνα μας, επειδή γνωρίζουν ότι ο αγώνας για την Παλαιστίνη είναι αγώνας για τον κόσμο».

Μαζί του συμφώνησε Shaquille Fontenot, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Δικτύου για την Κούβα (NNOC) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαίτησε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να σταματήσει να ξοδεύει χρήματα για πολέμους και να τα χρησιμοποιήσει για την υγεία και την απελπιστικά αναγκαία οικοδόμηση οικονομικά προσιτών κατοικιών για τον λαό μας».

Μίλησε επίσης η Miriam Nicado, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αβάνας, η οποία χαιρέτησε το πλήθος με ένα θερμό καλωσόρισμα εκ μέρους του ιδρύματος. Όπως όλα τα ιδρύματα στην Κούβα, η αλληλεγγύη τους προς την Παλαιστίνη είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας και ξεχωρίζει δραματικά σε αντίθεση με τις περισσότερες πανεπιστημιακές διοικήσεις των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση της Παρασκευής οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κουβανών Φοιτητών (FEU), η οποία την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει εκστρατεία με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να δείξει αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό στους φοιτητές που έχουν δεχθεί καταστολή διαδηλώνοντας υπέρ της Παλαιστίνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα