ΑΘΗΝΑ
16:04
|
24.04.2024
Το πιθανό εμβόλιο που αναπτύσεει η αμερικανική Novarax θα δοκιμαστεί σε 130 εθελοντές στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχουν ξεκίνησαν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με 130 άτομα με ηλικίες από 18 έως 59 ετών να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.  

Το πιθανό εμβόλιο, NVX-CoV2373, αναπτύσσεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax. Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, οι ερευνητές ελπίζουν ότι 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους και 1,5 δισ. το επόμενο έτος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τη πρώτη φάση αναμένονται τον Ιούλιο και τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης έως το τέλος του έτους.

Η θεραπεία αναπτύσσεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και στην τόνωση υψηλών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Novarax, Γρκέγκορι Γκλεν, οι επιστήμονες της εταιρείας άρχισαν να εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου τον Ιανουάριο, με το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα. “Αυτή η δοκιμή πρόκειται να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Ελπίζουμε να έχουμε κάποια  αποτελέσματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”, τόνισε ο Γκλεν, εξηγώτας ότι όλες οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί.

Όταν ρωτήθηκε για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο Δρ. Γκλεν έκανε λόγο για “πολύ περίπλοκο ζήτημα”, αλλά υπενθύμισε ότι η εταιρεία είχε δεσμευθεί για παγκόσμια πρόσβαση κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποιό θα διεξαχθούν δοκιμές δεύτερης φάσης με χιλιάδες εθελοντές σε διαφορετικές χώρες.  

Τα εκατομμύρια του Μπιλ Γκέιτς

Τεράστια ώθηση στις έρευνες της Novavax έδωσε η επένδυση 388 εκατομμυρίων δολαρίων από τη CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness and Innovation), το ταμείο που έχει ιδρύσει ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος από τον ιδρυτή της Microsoft, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει τεράστια ποσά σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την υγεία μέσω του ιδρύματός του, Bill & Melinda Gates Faoundation, έχει ενεργοποιήσει τον συναγερμό στους κύκλους που υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Μπιλ Γκέιτς στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας καμπάνιας για την ταυτοποίηση των πολιτών του κόσμου μέσω μικροτσίπ.

Ήδη, στα social media της Novarax αρκετοί εκφράζουν την καχυποψία τους μέσω σχολίων και ζητούν από τον Μπιλ Γκέιτς να προσφερθεί ο ίδιος εθελοντικά για τις πρώτες “εσπευσμένες” δοκιμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα