ΑΘΗΝΑ
18:20
|
26.04.2024
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τον αποτρόπαιο θάνατο άοπλου αφροαμερικανού από αστυνομικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στην πόλη της Μινεάπολης των ΗΠΑ, μετά τον φρικιαστικό θάνατο του άοπλου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από αστυνομικούς.

Ο φρικτός θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε κύμα οργής στη Μινεάπολη, με έντονες διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και της οικογένειας του να καταγγέλλουν την απάνθρωπη χρήση βίας, τον ρατσισμό της αστυνομίας της Μινεσότας, την υποτίμηση της ζωής των αφροαμερικανών πολιτών.

Το σκηνικό ήταν πολεμικό με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος και τους διαδηλωτές να αμύνονται με πέτρες.

Το βίντεο της αποτρόπαιης σύλληψης και του θανάτου του άτυχου αφροαμερικανού που δημοσιεύτηκε από μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο, δείχνει τον Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, να εκκληπαρεί τον αστυνομικό που τον πατούσε στον λαιμό του “δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Από το απόγευμα της Τρίτης, εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν στην μακάβρια διασταύρωση όπου είχε λάβει χώρα το φριχτό επεισόδιο.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά, τηρώντας μάλιστα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ φώναζαν “δεν μπορώ να αναπνεύσω” και “θα μπορούσα να ήμουν εγώ”.

“Είναι τρομακτικό να διαδηλώνεις εν μέσω πανδημίας, αλλά πώς θα μπορούσα να μείνω μακριά;” δήλωσε η Ανίτα Μάρεϊ στην Washington Post.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προχώρησαν προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ψέκασαν με γκράφιτι τα περιπολικά και πέταξαν πέτρες στο κτίριο της αστυνομίας. Η αστυνομία απάντησε με ρίψεις δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

“Είναι πραγματικά άσχημο. Η αστυνομία πρέπει να καταλάβει ότι αυτοί δημιούργησαν αυτό το κλίμα” δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο CBS.

“Γονάτισα για να τοποθετήσω ένα σήμα ειρήνης και οι αστυνομικοί μου επιτέθηκαν με δακρυγόνα” είπε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η αστυνομία από την πλευρά της δήλωσε πως κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 Η τραγική υπόθεση της δολοφονικής προσαγωγής του Τζορτζ Φλόιντ θυμίζει έντονα εκείνη του αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ που πέθανε επίσης από ασφυξία κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014 και ο θάνατος του οποίου συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter και σε ένα κύμα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας με σύνθημα το “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Οι διαδηλωτές λένε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και ενθαρρύνουν “όσους βρίσκονται σε απόσταση πέντε ωρών οδήγησης” να δώσουν το παρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα