ΑΘΗΝΑ
12:52
|
19.04.2024
Ένας νεκρός, συμπλοκές, συλλήψεις, η εθνοφρουρά στους δρόμους. Άλλες 18 φορές είχαν καταγγείλει τον αστυνομικό για υπερβολική βία. Σοκαρισμένος ο Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τα νέα βίντεο-ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον φριχτό και άδικο θάνατο του 46χρονου πατέρα δύο παιδιών, Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό που τον ακινητοποίησε στο έδαφος άοπλο, ασκώντας ασφυκτική πίεση με το γόνατο στο λαιμό του.

Οι πολίτες της Μινεάπολης βγήκαν οργισμένοι στους δρόμους και ο απολογισμός είναι βαρύς: ένας νεκρός, βίαιες συμπλοκές, φωτιές, συλλήψεις.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης και του έβαλαν φωτιά.

Η αστυνομία είχε στήσει φράκτη γύρω από το τμήμα, αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο κτίριο και να πυρπολήσουν την πρόσοψή του.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό κοντά στο σημείο των διαδηλώσεων, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με το CNN, και στο Κεντάκι, κλιμακώθηκε η ειρηνική διαμαρτυρία, με την αστυνομία να κάνει αναφορές για πυροβολισμούς.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν λεωφορεία και διέκοψαν την κυκλοφορία δήλωσε αξιωματικός, επισημαίνοντας ότι έγιναν υπερβολικές ζημιές σε οχήματα και κτίρια.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτζ , κάλεσε την εθνοφρουρά για να κατευνάσει το οργισμένο πλήθος, δηλώνοντας πως σκοπός της εκτελεστικής διαταγής είναι “η προστασία των ανθρώπων, η προστασία των ανθρώπων που διαδηλώνουν με ασφάλεια και η προστασία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων” καθώς “η διαδήλωση έγινε απίστευτα ανασφαλής για όλους τους εμπλεκόμενους”. Η Εθνοφρουρά έχει ενημερώσει ότι στέλνει στην περιοχή 500 στρατιώτες.

Έντονες διαμαρτυρίες και στο Λος Άντζελες, όπου εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας, με μια ομάδα να επιτίθεται σε όχημα της τροχαίας της Καλιφόρνιας και τον Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες, να απευθύνει έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις: “Οι φιλειρηνικές διαδηλώσεις είναι ορόσημο της χώρας μας. Η βία είναι αδικαιολόγητη και μας οδηγεί μακριά από το πραγματικό νόημα των διαδηλώσεων. Απευθύνω έκκληση σε όλους μας να διαδηλώνουμε ειρηνικά χάριν της δημόσιας ασφάλειας”.

Στο Μέμφις του Τενεσί η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα. Τουλάχιστον δύο άτομα συνελήφθησαν, όπως μεταδίδει το δίκτυο WHBQ.


Παρόμοια η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Έγιναν μάλιστα τουλάχιστον 30 συλλήψεις στην περιοχή του Μανχάταν, καθώς διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με έναν να τραυματίζεται.

Είχαν καταγγείλει 18 φορές τον αστυνομικό για υπερβολική βία

Το όνομα του αστυνομικού που πατούσε τον Φλόιντ στο λαιμό, αποκαλύφθηκε από το συνήγορό του, τον Τομ Κέλι. Πρόκειται για τον Ντέρεκ Σόβιν. Οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό είναι οι Τόμας Λέιν, Του Θάο και Τζέι Αλεξάντερ Κουένγκ.

Μπορεί οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να έχουν ήδη απομακρυνθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν τους.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η άσκηση βίας από τον Ντέρεκ Τσάβιν, τον αστυνομικό που πίεσε αδικαιολόγητα με θανατηφόρα λαβή τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, βαραίνουν 18 καταγγελίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα.

Ο δεύτερος αστυνομικός, ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, έχει στο ιστορικό του έξι καταγγελίες, ενώ οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Κουένγκ δεν φαίνεται να έχουν ασκήσει βία στο παρελθόν.

Η Erica MacDonald, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Μινεσότα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ είναι υψίστης προτεραιότητας αναφέροντας: “Είναι κρίσιμο, είναι απαραίτητο, είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να γίνει σωστά. Και αυτό θα κάνουμε.

Σοκαρισμένος ο Τραμπ αλλά κατηγορεί τον αριστερό δήμαρχο

Tόσο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ παρακολουθούν “ενεργά” την υπόθεση, υπογράμμισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά δήλωσε σοκαρισμένος από το βίντεο και κάλεσε στην τιμωρία των δραστών.

Στη συνέχεια όμως πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον δήμαρχο της Μινεάπολης.

“Δεν μπορώ να κάτσω και απλά να παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει σε μια σπουδαία αμερικανική πόλη. Πρόκειται για τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας. Ο αδύναμος Αριστερός δήμαρχος πρέπει να συνέλθει ή θα στείλω την Εθνοφρουρα. Αυτοί οι τραμπούκοι δεν τιμούν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ” έγραψε στο Twitter. 

Οι οικογένειες των τριών θυμάτων από αστυνομικούς Φλόιντ, Τέιλορ και Άρμπερι, ζήτησαν ακρόαση από το Κογκρέσο και νέα νομοθεσία που να εξασφαλίζει τον τερματισμό της φυλετικής βίας αλλά και την απόδοση ευθυνών στην αστυνομία, ενώ εξέδωσαν και κοινή δήλωση:

“Είμαστε συντετριμμένοι για την ανόητη βία που έχει ραγίσει τις καρδιές των οικογενειών μας. Ενώ είμαστε ευγνώμονες για την έκχυση της αγάπης και της υποστήριξης, είναι σημαντικό τώρα – περισσότερο από ποτέ – να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να κάνουμε αλλαγές, να απαιτήσουμε λογοδοσία στο σύστημα δικαιοσύνης μας και να τιμήσουμε τις κληρονομιές της Μπρεόνα, του Αχμάντ και του Τζορτ ζωντανά. Αυτό είναι μια εθνική κρίση και η κυβέρνησή μας πρέπει να αναλάβει άμεση και εκτεταμένη δράση για την προστασία των κοινοτήτων μας”.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φιλονίζ, ζητά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN την εσχάτη των ποινών για τους “δολοφόνους” του αδελφού του. Με δάκρυα στα μάτια τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη για την απόδοση δικαιοσύνης.

“Αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να συλληφθούν αμέσως, ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη τώρα… πρέπει να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν με θανατική ποινή”, δήλωσε ο Φιλονίζ Φλόιντ . Πρόσθεσε ότι η οικογένεια ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα, ενώ ανέφερε ότι είναι ήδη σε επαφή με τον δήμαρχο της πόλης.

To Πράσινο Μίλι

Ο Τζορτζ Φλόιντ, πατέρας δύο κοριτσιών, ήταν ένας αγαθός γίγαντας, ένα μεγάλο παιδί, που έσβησε με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, μπρούμυτα, βογγώντας και εκκλιπαρώντας τον Ντέρεκ Τσάβιν να τον αφήσει να αναπνεύσει…

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός μεγάλωσε στο Χιούστον, στο προάστιο Θερντ Γουόρντ, παίζοντας μπάσκετ και φούτμπολ στη γειτονιά του.

Τελείωσε το γυμνάσιο και ξεκίνησε να σπουδάζει σε κολέγιο της Φλόριντα, αλλά τελικά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Έπέστρεψε στο Χιούστον και ασχολήθηκε με το hip-hop, ως μέλος των Screwed Up Click, ενώ παράλληλα εργαζόταν περιστασιακά.

Το 2018, για οικονομικούς λόγους, αποφάσισε να μετακομίσει στη Μινεάπολη όπου και εργάστηκε ως οδηγός και ως σεκιούριτι.

Οι συνάδελφοί του και οι εργοδότες του τον περιγράφουν ως “έναν αγαθό γίγαντα” που παρότι ήταν μεγαλόσωμος είχε μόνο αγάπη μέσα του.

Τον σκότωσαν κι εγώ ήμουν εδώ δίπλα

Η Νταρνέλα Φράξζιερ, αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, που κατέγραψε με το κινητό τον βίαιο θάνατό του, ξεσπά σε κλάματα μπροστά στις κάμερες: “Ήμουν αυτή που κατέγραψα όλα όσα συνέβησαν. Τον είδα να πεθαίνει.(…) Και όλοι με ρωτούν πώς αισθάνομαι. Πώς να αισθάνομαι; Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Αυτός ο άνθρωπος ήταν εδώ ακριβώς χθες στις οκτώ η ώρα. Έβγαινα από το κατάστημα με τον ξάδελφό μου και τον είδα να κείτεται στον δρόμο. Αμέσως έβγαλα το κινητό. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Φώναζε: ‘Δεν μπορώ να ανασάνω, δεν μπορώ να ανασάνω’. Και αυτοί από πάνω τους δεν έδιναν σημασία. Τον σκότωσαν κι εγώ ήμουν εδώ δίπλα”.

Κεντρική φωτογραφία: Redfish FB.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα