ΑΘΗΝΑ
09:50
|
18.05.2024
"Οι πολιτικοί πρέπει να είναι υπόλογοι και να απαντούν στην κριτική με γεγονότα, όχι με απειλές και επιθέσεις".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κομισιόν υποστηρίζει ανοιχτά το Twitter στη διαμάχη του με τον Ντόναλτ Τραμπ, με αφορμή την απόκρυψη ενός tweet του προέδρου των ΗΠΑ που “εγκωμιάζει και προωθεί τη βία”.

Ο Τραμπ, με αφορμή τις διαδηλώσεις και τις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ ΦΛόιντ, είχε γράψει στο Twitter ότι “όταν ξεκινά το πλιάτσικο, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί”.

Με δήλωσή της, η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρχών και διαφάνειας, παρατήρησε ότι οι πολιτικοί “πρέπει να είναι υπόλογοι και να απαντούν στην κριτική με γεγονότα, όχι με απειλές και επιθέσεις”.

Η Γιούροβα δήλωσε χαρακτηριστικά “Υποστηρίζω την προσπάθεια του Twitter για την ανάπτυξη μιας διαφανούς, συνεπούς και ξεκάθαρης ρυθμιστικής πολιτικής. Δεν πρόκειται για λογοκρισία. Μιλάμε για μια σήμανση πληροφοριών που είναι ψευδείς ή παραπλανητικές και που δυνητικά μπορεί να αποδειχτούν βλαβερές για το δημόσιο συμφέρον”.

Η πάγια θέση της Ε.Ε. είναι ότι οι πλατφόρμες πρέπει να έχουν δικαίωμα ελέγχου και ρύθμισης του περιεχομένου τους. Το Google, το Facebook και το Twitter έχουν ήδη συνυπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας για την online παραπληροφόρηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει εντός του έτους το Σχέδιο Δράσης για τον περιορισμό των fake news.

“Οι αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται με τις πολιτικές που ακολουθεί κάθε ιδιωτική εταιρεία για το περιεχόμενό της. Ο ρόλος τους έχει να κάνει με τη διασφάλιση και την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο online, όσο και offline”, διευκρίνισε η Γιούροβα. “Μιλάμε για δικαιώματα όπως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης και της πρόβασης στην πληροφορία, αλλά και για τι δικαίωμα της ασφάλειας και της ισότιμης αντιμετώπισης. Δικαιώματα, δηλαδή, που προστατεύουν όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους ισχυρούς. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι υπόλογοι και να απαντούν στην κριτική με γεγονότα, όχι με απειλές και επιθέσεις”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα