ΑΘΗΝΑ
18:22
|
24.04.2024
Είναι η πρώτη φορά που επικαλύπτεται Tweet του προέδρου των ΗΠΑ, με την αιτολογία ότι "εγκωμιάζει τη βία".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Twitter προχώρησε σε απόκρυψη του διχαστικού tweet που ανήρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις έντονες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν στη Μιννεάπολη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ δεν διαγράφη από το Twitter, αλλά επικαλύφθηκε από μια καρτέλα που προειδοποιεί ότι “Αυτό το tweet παραβίασε τους Κανόνες του Twitter σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας. Το Twitter, ωστόσο έκρινε ότι το tweet μπορεί να παραμείνει προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος”.

Όποιος επιθυμεί μπορεί ακόμα να δει το αρχικό tweet του Ντόναλντ Τραμπ μετά την προειδοποίηση, αλλά έχουν απενεργοποιηθεί όλες οι δυνατότητες διάδρασης (retweet, απάντηση κλπ). Στην επίμαχη ανάρτηση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τις τελευταίες ώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για “κακοποιά στοιχεία που ατιμάζουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ” καταλήγοντας με τη φράση που αποτελεί ευθεία απειλή για χρήση βίας: “όταν ξεκινά το πλιάτσικο, ξεκινούν οι πυροβολισμοί”.

Το Twitter άλλαξε την πολιτική του σχετικά με τις διαγραφές των αναρτήσεων στα μέσα του 2019. Αντί για ‘delete’ επιλέγει την ‘απόκρυψη’ κάτω από προειδοποιητικές καρτέλες. Μέχρι σήμερα, το Twitter δεν είχε αποκρύψει -ούτε διαγράψει- κανένα tweet του προέδρου Τραμπ, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της έντασης που έχει προκύψει ανάμεσα στο Μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τον Τραμπ μετά τη χθεσινή υπογραφή του διατάγματος για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών social media.

Το Facebook έχει άλλη άποψη

Η ίδια ακριβώς ανάρτηση, πάντως, υπάρχει και στη σελίδα του Τραμπ στο Facebook. Αφιλτράριστη, αφού ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεκαθάρισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι επιμένει να κρατά διαφορετική στάση από τον Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter: “Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική από το Twitter επ’αυτού. Πιστεύω σθεναρά πως το Facebook δεν θα έπρεπε να είναι κριτής της αλήθειας όσων λένε οι άνθρωποι online. Οι ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας ίσως δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση να κάνουν κάτι τέτοιο”.

Ο ιδρυτής του Facebook, βέβαια διευκρίνισε πως: “γενικώς πιστεύω ότι μια κυβέρνηση που επιλέγει να λογοκρίνει μια πλατφόρμα επειδή ανησυχεί για τη λογοκρισία, δεν μου μοιάζει και η πιο σωστή αντίδραση”, ενώ συμπλήρωσε: “Προσπαθούμε πολύ σκληρά να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους και δεχόμαστε πολλές επικρίσεις από κάποιους που νομίζουν πως λογοκρίνουμε υπερβολικά”.

Ο Ντόρσεϊ απάντησε άμεσα, γράφοντας ότι “Η εταιρεία μας διατηρεί την πολιτικής τής αναγνώρισης ‘ανακριβούς ή αμφιλεγόμενης πληροφορίας’ όταν πρόκειται για πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό δεν μας κάνει ‘κριτές της αλήθειας’. Πρόθεσή μας είναι να συνδέσουμε τα σημεία αντικρουόμενων δηλώσεων και να αναδείξουμε την υπό αμφισβήτηση πληροφορία ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν μόνοι τους. Η επιπλέον διαφάνεια από εμάς είναι κρίσιμη ώστε το κοινό να μπορεί να δει καθαρά το γιατί πίσω από τις πράξεις μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα