ΑΘΗΝΑ
01:04
|
29.09.2024
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην Τρίπολη, οι αντιμαχόμενες δυνάμεις στη Λιβύη συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η αποστολή του ΟΗΕ (UNSMIL) στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η UNSMIL χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης, Χάφταρ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, που αποτελεί έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση εθνική ενότητας, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από περιοχές που βρίσκονται βορειοδυτικά της Τρίπολης.

Ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ήδη δύο εκεχειρίες, οι οποιες δεν φάνηκε να αποτρέπουν τις συγκρούσεις μετάξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Επίσης, η παραίτηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, τον Μάρτιο και η μη αντικατάστασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθυστερεί ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για εκεχειρία.

Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και του πολιτικού διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στη Λιβύη.

Πρίν δύο εβδομάδες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές.

Οι δύο υπουργοί “στάθηκαν στη σημασία της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την απαραίτητη συμμετοχή των λιβυκών πλευρών για την επίλυση της κρίσης στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου και εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, είχε αναφέρει το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα